torsdag 6 december 2012

Kommunen bygger utsiktsplats vid Skógafoss

Med hundratusentals besökare varje år där många vill ta sig upp till fallets början är Skógafoss en plats där vissa turister utsätter sig för risker och många bidrar till att förstöra den känsliga naturen. En ny utsiktsplats ska gynna både besökarna och växtligheten. Kommunen Rangárþing eystra svarar för investeringen.

Skógafoss är ett av Islands populäraste besöksmål med omkring 300 000 gäster varje år. Forsen, som har en fallhöjd på 60 meter, är också mytomspunnen. Det sägs att den regnbåge som ofta finns vid vattenfallet ska visa vägen till en skattkista.

Men de många besökarna innebär också att växtligheten drabbas. Trappan som finns upp till fallets början går inte hela vägen, och många olika stigar har bildats upp till forsen.

Uppe på toppen finns många olika avsatser som besökare ofta ger sig ut på. Även om några allvarliga olyckor ännu inte inträffat befarar myndigheterna att det bara är en tidsfråga innan någon faller i forsen. Kommunen Rangárþing eystra bygger nu därför en utsiktsplats på toppen. Den ska inte synas nedifrån, men göra det säkrare för besökarna som nu på ett säkert sätt ska kunna komma nära fallet.

Plattformen ska också bidra till att styra besökarna, som därmed ska bli bättre på att följa befintliga stigar i stället för att trampa upp nya i den känsliga naturen.

Ísólfur Gylfi Pálmason, kommunchef för Rangárþing eystra, berättar i Morgunblaðið om bygget:
"Det är enorm besökartillströmning till Skógafoss. Det har talats om att dit kommer 300 000 turister om året. Med det följer ett hänsynslöst utnyttjande av marken."
Här kan du läsa mer om Skógafoss.