måndag 3 december 2012

Legendariskt isländskt vägstopp till salu

Den som vill lägga vantarna på ett klassiskt isländskt vägstopp har nu chansen. Hreðavatnsskáli är till salu. Anläggningen fyller 80 nästa år och har länge varit ett viktigt stopp på resan mellan södra och norra Island. Köparen får byggnader på 941 kvadratmeter och en tomt på 3,5 hektar.

Hreðavatnsskáli har fått sitt namn av sjön Hreðavatn, som ligger någon kilometer söder om vägstoppet. I dag domineras livet i samhället Bifröst av ortens högskola, men länge var Hreðavatnsskáli den självklara samlingslokalen för lokalbefolkningen. När det bjöds upp till dans eller annan underhållning var Hreðavatnsskáli ett givet centrum.

Hreðavatnsskáli ligger intill ringvägen. Det första väghaket byggdes här 1933, men dagens byggnader restes 1945. Här finns restaurang, gästrum, försäljning och bensinpumpar. Några av byggnaderna har dock ett visst renoveringsbehov.

Anläggningen säljs av Fasteignamiðstöðin. Mäklarhuset har inte satt ut något pris på de 941 kvadratmeter och 3,5 hektar som ingår i köpet, utan det är fritt fram för spekulanter att lägga bud på Hreðavatnsskáli.