måndag 31 december 2012

Nyårsfirande på Island - två kilo fyrverkerier per person

Två kilo fyrverkerier per person väntas islänningarna fyra av i kväll. Och varannan vuxen har laddat upp inför firandet med ett besök på Vínbúðin, det isländska systembolaget. De flesta nyårsfirare väljer att släcka törsten med öl eller champagne. I Reykjavík tros fyrverkerierna ännu ett år göra så att mängden hälsofarliga partiklar i luften stiger långt över gränsvärdena.

Inför årets nyårsfirande har enligt ett pressmeddelande 586 ton fyrverkerier importerats till Island. Kvar finns också fyrverkerier som inte såldes under de två föregående åren. Om islänningarna sätter fyr på allt detta innebär det cirka två kilo raketer och smällare per person.

Gränsvärdet för dammpartiklar i luften är 50 mikrogram per kubikmeter luft per dygn. I kväll väntas torrt och blåsigt väder, vilket ger ypperliga förutsättningar för att åter överskrida gränsvärdet. Rekordet sattes för två år sedan med 225 mikrogram, men under de senaste åren har även vulkanaska fått mätinstrumenten att skjuta i höjden.

Alkoholförsäljningen under mellandagarna väntas i år landa på över 700 miljoner isländska kronor. Om trenden håller i sig kommer omkring 100 000 personer att besöka någon av Vínbúðins butiker. Enbart sett till de islänningar som har åldern inne gör det att varannan vuxen gör ett besök på bolaget. Förra året såldes 503 000 liter alkohol under de fem mellandagarna, rapporterar Fréttatíminn.

Den som på isländskt vis vill säga adjö till 2012 men inte befinner sig i öriket kan förlita sig på RÚV och webbkameror. Klockan 16.05 lokal tid (17.05 i Sverige) sänder Rás 2 en inspelning av Sigur Rós konsert på Iceland Airwaves i Reykjavík i höstas. Du hör den direkt här. Klockan 22.30 (en timme senare i Sverige) är det dags för Áramótaskaupið, den humoristiska nyårsrevyn som brukar få nästan hela nationen att bänka sig framför tv:n. Du ser programmet direkt här.

Därefter är det bara att titta upp mot himlen och titta på när islänningarna för välgörenhets skull (intäkterna går till de frivilliga räddningstjänsterna) fyrar av en färgsprakande kanonad in i midnattsmörkret. Operatören Míla har en webbkamera särskilt inriktad på fyrverkerierna, men du kan säkerligen få bevittna det årliga spektaklet även genom några av de kameror som listas här på bloggen.