torsdag 20 december 2012

Steingrímur J. Sigfússon och lammköttet

Ibland förefaller alltinget vara en bananrepublik med ledamöter som gör sitt yttersta för att undvika konstruktiv debatt och ömsesidig respekt. Ofta är det humorn som då och då lyckas bryta skyttegravspolitiken i det anrika vuxendagiset. En av parlamentets mest uppskattade är Steingrímur J. Sigfússon.

Steingrímur J. Sigfússon är en av alltingets verkliga veteraner. Han har suttit i parlamentet sedan 1983 och allt annat än ett återval i vår vore en sensation. Gröna vänsterns politik är långt ifrån uppskattad i alla läger - marknadsfientlig och protektionistisk är två vanliga omdömen från motståndarsidan - men partiledaren Steingrímur J. Sigfússon bär ändå med sig respekt i många läger.

Ett av skälen till populariteten är förmodligen hans humor. I ett interpellationssvar till Ásmundur Einar Daðason, ledamot för Framstegspartiet men som tidigare representerade Gröna vänstern i alltinget, tittar den fram. Frågan gäller hur regeringen hanterar importen av lammkött från Nya Zeeland. Steingrímur J. Sigfússon skriver bland annat att köttet kommer att märkas i enlighet med isländsk lag men att myndigheterna förlitar sig på de tester av köttet som görs i andra länder.

Ásmundur Einar Daðason undrar också var det importerade lammköttet kommer att säljas. Steingrímur J. Sigfússon svarar:
"Näringsgrens- och innovationsministern är inte i position att ange var sådant kött skulle säljas, men förväntar sig att det blir i butiker."
Här kan du läsa mer om Steingrímur J. Sigfússon.