torsdag 17 januari 2013

Dokumentär om enda isländska terrordådetDet har kallats det enda terrordådet i Islands historia. Natten mot den 25 augusti 1970 sprängde bönder vid Mývatn den 60 meter långa fördämningen av Laxá. Personerna bakom attentatet ansåg inte bara att laxen i Laxá skulle påverkas negativt av bygget av ett vattenkraftverk. Hela regionen riskerade att förstöras - och det var enligt de ansvariga ett lika oförsvarligt agerande från statens sida som om Þingvellir skulle lagts under vatten.

Den 24 januari har dokumentären Hvellur isländsk premiär. Den är regisserad av Grímur Hákonarson.

Det är första gången som några av dem som låg bakom dådet öppet talar om sprängningen. Enigheten har då som nu varit stor. Hela 120 bönder i regionen tog på sig ansvaret för sprängningen. Av dessa åtalades 65 personer. Men vem som skaffade dynamiten och iscensatte explosionen har förblivit en hemlighet mellan de inblandade. De hävdade att området var ett intresse för hela nationen, och inte kunde offras för ett kraftverk.

Händelsen har inte bara kallats det första - och enda - isländska terrordådet. Det var också första gången som ett naturskyddsmål nådde domstolarna.

Hade planerna förverkligats hade vattenståndet på sina håll stigit 50 meter. Nu backade myndigheterna inför motståndet från lokalbefolkningen och markägarna. Av den 60 meter långa fördämningen och vattenkraftverket blev ingenting. I stället byggdes ett litet kraftverk i Laxá som enbart utnyttjade genomströmningen av vatten.

Ovan kan du se en trailer för Hvellur.