tisdag 8 januari 2013

Ett sällsynt besök på Kolbeinsey67°08′09″ norr och 18°41′03″ väst är koordinaterna som gäller för den som vill besöka Kolbeinsey innan ön sjunker i Atlanten. Den lilla klippön dryga tio mil norr om det isländska fastlandet har aldrig varit bebodd men varit viktig när det gäller att fastslå Islands ekonomiska zon. I somras flög kustbevakningen över ön och konstaterade att den som mest är 35 meter i diameter och 5 meter hög. På 1600-talet beräknades storleken till 700 meter lång och 100 meter bred. Den högsta punkten var då belägen 100 meter över havsytan.

Men erosionen har varit obarmhärtig mot Kolbeinsey. Den helikopterplattform som byggdes 1989 kollapsade snart och föll i vattnet. Nu har också ön delat sig i två.

Kolbeinsey är inte bara Islands nordligaste plats utan förmodligen också den minst besökta. Många fiskefartyg rör sig visserligen i området, men med tiden har det blivit allt farligare att försöka ta sig i land. Sommaren 2009 gjorde dock en privatgrupp just det. Ovan kan du se en film från besöket på Kolbeinsey.

Här kan du läsa mer om Kolbeinsey.