måndag 28 januari 2013

Katrín Júlíusdóttir utmanar Oddný G. Harðardóttir

Katrín Júlíusdóttir kandiderar till uppdraget som vice ordförande för Socialdemokraterna. Hon utmanar därmed Oddný G. Harðardóttir, som hittills varit den enda som deklarerat sitt intresse för posten. Vem som går segrande ur striden avgörs i helgen, då partiet också får en ny ordförande.

Det blir den nuvarande finansministern Katrín Júlíusdóttir mot hennes företrädare Oddný G. Harðardóttir när Socialdemokraterna i helgen väljer en ny vice ordförande. Dagur B. Eggertsson har sedan tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval utan avser att fokusera på kommunpolitiken i Reykjavík.

38-åriga Katrín Júlíusdóttir har suttit i alltinget sedan 2003 och utsågs till statsråd för första gången av Jóhanna Sigurðardóttir våren 2009. Hon har sedan dess basat över närings- och finansdepartementen. Under mandatperioden födde hon tvillingar och tog föräldraledigt i ett halvår. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir öronmärkte trots detta en plats i regeringen åt henne - och det var då Oddný G. Harðardóttir tillfälligt tog över som finansminister.

Katrín Júlíusdóttir har en lång bakgrund inom den socialdemokratiska ungdoms- och studentrörelsen. Hon har också suttit i styrelsen för Evrópusamtökin, en organisation som arbetar för isländskt medlemskap i EU.

I provvalet i den tunga sydvästra valkretsen förlorade Katrín Júlíusdóttir kampen om att toppa Socialdemokraternas lista i alltingsvalet mot Árni Páll Árnason. Innan dess hade hon setts som Jóhanna Sigurðardóttirs eget val till efterträdare som partiordförande. I ett uttalande säger hon nu att hon i stället siktar in sig på uppdraget som vice ordförande:
"Jag var delaktig i att grunda Socialdemokraterna och har arbetar för partiets utveckling sedan dess. Jag var verksam inom ungdomsrörelsen och har vuxit från gräsrotsnivå till förtroendeuppdrag för partiet. Jag känner därför Socialdemokraterna och jag känner människorna som är i partiet. Det är också viktigt att det känner mig och mitt arbete. Som vice ordförande blir det min uppgift att se till så att dess röster hörs och når våra företrädare som styr landet."
Socialdemokraterna får i helgen en helt ny ledarduo. Till uppdraget som ordförande kandiderar Árni Páll Árnason och Guðbjartur Hannesson.

Här kan du läsa mer om ledarstriden inom Socialdemokraterna.