måndag 7 januari 2013

Lilja Mósesdóttir lämnar alltinget - ställer inte upp i valet

Solidaritet flög högt i de första opinionsmätningarna med siffror på över 20 procent. Nu har partiet sjunkit långt under femprocentsspärren. Därför väljer grundaren Lilja Mósesdóttir nu att lämna politiken och i stället ägna sig åt ekonomi.

Våren 2011 lämnade Lilja Mósesdóttir och Atli Gíslason Gröna vänstern. Skälet till avhoppet var regeringens Europapolitik, med vad duon menade var anpassning till EU-regelverk långt utöver vad alltinget beslutat om.

I februari 2012 grundade Lilja Mósesdóttir ett nytt parti, Solidaritet. På programmet fanns omfattande lättnader för skuldsatta hushåll och småföretag. Mottagandet var översvallande. De första opinionsmätningarna pekade på att Solidaritet skulle storma in i alltinget med över 20 procent av väljarna bakom sig.

Men intresset svalnade snabbt. Redan efter några veckor uppstod konflikter inom den preliminära partistyrelsen. Opinionssiffrorna sjönk ständigt och Lilja Mósesdóttir svarade med att göra sig själv ansvarig för detta, och därför inte ställa upp som kandidat till partiordförande. Valet föll i stället på polisen Birgir Örn Guðjónsson, som helt saknade politisk erfarenhet.

Lilja Mósesdóttir har vid flera tillfällen anklagat medierna för att inte intressera sig för partiets politik och inte ge Solidaritet något utrymme i media. Det har inte heller hjälpt. Partiet har nu dalat så långt under femprocentsspärren att det inte längre särredovisas i opinionsundersökningarna. Att påbörja klättringen uppåt lär inte bli lättare av att grundaren dessutom hoppar av.

I ett uttalande skriver Lilja Mósesdóttir att hennes avsikt aldrig varit att bli yrkespolitiker. Eftersom intresset för hennes idéer inte är tillräckligt stort väljer hon att lämna politiken och alltinget i vår:
"I höstas bestämde jag mig för att ge nationen fortsatt möjlighet att stödja mig för en plats i alltinget. Det stödet jag behövde kom inte, och därför har jag beslutat att inet ställa upp för omval. Jag kommer därför efter alltingsvalet återgå till expertuppdrag inom eller utanför högskolesektorn. På den arenan kommer mina fackkunskaper användas bättre än i en miljö där förslag inte får en professionell eller saklig behandling om de på något sätt hotar partipolitiska intressen."
Lilja Mósesdóttir disputerade 1999 i ekonomi vid universitetet i Manchester. Innan hon våren 2009 valdes in i alltinget var hon verksam vid bland annat Háskólinn á Bifröst, Háskólinn í Reykjavík och Háskóli Íslands.

Solidaritets ledning skriver i ett uttalande att partiet kommer att arbeta vidare med Lilja Mósesdóttirs idéer, även om hon själv inte längre avser att kandidera till alltinget. Inrikesminister Ögmundur Jónasson, tidigare partikamrat med Lilja Mósesdóttir i Gröna vänstern, beklagar i ett blogginlägg beslutet och hyllar hennes insatser i parlamentet under de gångna åren.

Här kan du läsa mer om Solidaritet och Lilja Mósesdóttir.