torsdag 3 januari 2013

Ljus framtid stjäl väljare från regeringspartierna

Stabilt för Självständighetspartiet och Framstegspartiet, bakåt för regeringspartierna i den rödgröna koalitionen och kraftigt uppåt för Ljus framtid. Guðmundur Steingrímssons nya parti stjäl väljare från både Socialdemokraterna och Gröna vänstern och har nu stöd av 12,3 procent av islänningarna. Det visar en gallupmätning utförd på uppdrag av RÚV.

Ljus framtid ser i dagsläget ut att vara det enda nya partiet med goda chanser att klättra över femprocentsspärren. I decembermätningen får partiet toppnoteringen 12,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med novembermätningen. De nya väljarna strömmar främst till från Gröna vänstern och Socialdemokraterna.

Gröna vänstern backar till 9,1 procent, de lägsta opinionssiffrorna på nästan tio år. Socialdemokraterna faller tillbaka till 19,1 procent. Med knappt fyra månader kvar till alltingsvalet har den rödgröna koalitionen små förutsättningar att regera vidare utan att släppa in andra partier i regeringssamarbetet.

Med 36,3 procent av väljarna bakom sig är Självständighetspartiet med bred marginal största parti. Om detta vore ett valresultat skulle det ge partiet 26 mandat, vilket skulle ge Bjarni Benediktsson möjlighet att bilda en majoritetsregering med vilket som helst av de övriga fyra partierna i parlamentet. Tajtast vore marginalen ihop med Gröna vänstern, som nu bara får sex mandat jämfört med fjorton i det förra valet.

Framstegspartiet får 13,1 procent. Övriga partier är långt ifrån femprocentsspärren till alltinget. Gryning får 3 procent, Högergröna 2,6 procent, Piratpartiet 2,5 procent och Solidaritet 1,3 procent.

Andelen osäkra är dock alltjämt tillräckligt stor för att kunna påverka utgången. Av de tillfrågade ville 13 procent inte svara, och 10 procent uppgav att de skulle rösta blankt eller inte rösta alls.

Uppgången för Ljus framtid kommer sedan partiet börjat presentera de personer som ställer upp i vårens alltingsval. I norra Reykjavík toppar Björt Ólafsdóttir Ljus framtids lista. I samband med att kandidaturen blev officiell meddelade hon att hon hoppar av som ordförande för Geðhjálp, en organisation som arbetar för mental hälsa. Men Eyjan kunde senare berätta att detta inte var sant. I själva verket hade Björt Ólafsdóttir nyligen tvingats lämna sitt uppdrag efter en misstroendeförklaring. Det ska under en längre tid ha varit stormigt i föreningens styrelse.

I den södra valkretsen toppas listan av Páll Valur Björnsson, kommunpolitiker i Grindavík, i sydväst av Guðmundur Steingrímsson, i södra Reykjavík av avhoppade socialdemokratiske alltingsledamoten Róbert Marshall, i norra Reykjavík av Björt Ólafsdóttir, i nordväst av Árni Múli Jónasson, tidigare kommunchef i Akranes, och i nordost av Brynhildur Pétursdóttir, som arbetar för konsumentorganisationen Neytendasamtökin i Akureyri.

Brynhildur Pétursdóttir berättar i Akureyri vikublað om varför hon väljer att engagera sig för Ljus framtid:
"Anledningen till att jag kandiderar är att jag känner ett verkligt behov av nya prioriteringar inom isländsk politik. Oändliga sammandrabbningar och gräl ger oss inget och vi behöver byta växel. ... Vi inom Ljus framtid tror verkligen att vi kan påverka positivt eftersom vårt mål inte är att komma till makten vad den än kostar, utan först och främst göra nytta för folket. ... Vid något tillfälle behövde jag dock fråga mig själv om jag bara tänkte klaga på situationen hemma i köket eller göra något åt saken. Jag har följt Ljus framtid från början och kände direkt att det hade kommit ett parti som jag var redo att arbeta för. Fritt från extremism, förnuft, artighet och glädje är ord som kännetecknar partiet, och jag tror att det finns en efterfrågan på de värderingarna inom isländsk politik."

Björt Ólafsdóttir ger för Vísir en liknande bild av syftet med sitt engagemang i partiet:
"Med samarbete, jämlikhet och ansvar som ledstjärna arbeta för en bättre framtid för Island."
Här kan du läsa mer om Ljus framtid och opinionsläget.