fredag 25 januari 2013

Så bra är bidragen i Söngvakeppnin 2013

För tredje gången siktar Jóhanna Guðrún Jónsdóttir på att bli Islands representant i Eurovision Song Contest. I kvällens delfinal återfinns också bekanta namn som Magni Ásgeirsson, Birgitta Haukdal och Svavar Knútur Kristinsson. Vinnaren utses i finalen i konsert- och kongresshuset Harpa i Reykjavík den 2 februari.

Årets upplaga av den isländska melodifestivalen, som nu kallas kort och gott Söngvakeppnin 2013, är en något bantad tävling jämfört med de senaste åren. Det blir i år bara två delfinaler - den första i kväll och den andra i morgon - som leder fram till finalen den 2 februari. Avgörandet sker i Harpa i Reykjavík under ledning av Þórhallur Gunnarsson och Guðrún Dís Emilsdóttir.

Tre låtar går vidare från varje deltävling. Dessutom kan en jury skicka ett bidrag direkt till finalen. I slutändan gör alltså sex eller sju låtar upp om att representera Island i årets Eurovision Song Contest i Malmö.

I finalen har juryn och publiken lika stor makt när det gäller att rösta fram de två populäraste bidragen. Därefter sker en ny omröstning mellan de bägge favoriterna där enbart tittarrösterna avgör. I delfinalerna är det enbart telefonomröstning.

Och hur går det då i kväll? Tja, här är några ord om den första delfinalens bidrag.

1. Jóhanna Guðrún Jónsdóttir: Þú
Vartannat år verkar vara Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttirs mönster i den isländska melodifestivalen. År 2009 vann hon de inhemska uttagningarna och blev tvåa i den europeiska finalen med Is It True? Två år senare nådde däremot inte Nótt hela vägen fram. Årets bidrag är skrivet av sambon Davíð Sigurgeirsson. Þú är en finstämd popsång utan märkbart tuggmotstånd, där Jóhanna Guðrún Jónsdóttirs röst inte riktigt kommer till sin rätt på samma sätt som i ballader av större storlekar.
Chans att gå vidare: 25 procent.

2. Magni Ásgeirsson: Ekki líta undan
Magni Ásgeirsson har snart skramlat ihop till en seger i den isländska uttagningen. De senaste åren har han gång på gång tillhört tävlingens toppskikt. Ekki líta undan blir knappast något undantag, även om receptet med svala verser och rejält uppskruvad intensitet i refrängerna känns igen. Kan lugnt räkna med att stå på scenen i Eldborg i Harpa nästa lördag.
Chans att gå vidare: 35 procent.

3. Svavar Knútur Kristinsson och Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm: Lífið snýst
Svavar Knútur är inte bara trubaduren som är stammis på Hótel Djúpavík, nu gör han också debut i melodifestivalen i en duett med Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm. Inte helt oväntat är bidraget fullt av tillförsikt och akustiska gitarrer. Räcker glädjen och käckheten till final? Nja, kanske.
Chans att gå vidare: 10 procent.

4. Edda Viðarsdóttir: Sá sem lætur hjartað ráða för
När gud - eller vem som nu pysslar med sådant - delade ut färgstarka schlagerbidrag stod Edda Viðarsdóttir långt bak i kön och tänkte att vardagsgrått var en trevlig nyans av jämntjocktgrått. Fjäderlätt och menlöst. Får se finalen från tv.
Chans att gå vidare: 5 procent.

5. Eyþór Ingi Gunnlaugsson: Ég á líf
Kompositören Örlygur Smári, som knåpat ihop Ég á líf tillsammans med Pétur Örn Guðmundsson, brukar vara en pålitlig leverantör av eurodiskodängor. Här är det i stället fjäll, kossor och kärlek som gäller. En smådramatisk och pompös ballad som hade gett Torbjörn Fälldin något vått i ögonvrån.
Chans att gå vidare: 5 procent.

6. Birgitta Haukdal: Meðal andanna
Folkkär och rutinerad är två adjektiv Birgitta Haukdal kan skriva i meritförteckningen. Hon återvänder till melodifestivalen med en bombastisk ballad om stjärnor som visar vägen och andra patenterade schlagerämnen. Ett pampigt slut på kvällens sista bidrag. Det kan räcka till final.
Chans att gå vidare: 20 procent.

Kvällens tävling börjar 20.00 lokal tid (21.00 svensk tid) och sänds direkt över nätet av RÚV.

Islandsbloggen i morgon: De sex bidragen i den andra delfinalen.