torsdag 10 januari 2013

Svefneyjar till salu - 60 isländska öar för 150 miljoner

I över ett år har Svefneyjar varit till salu. Ögruppen omfattar ett sextiotal öar för ett pris av ungefär 150 miljoner isländska kronor. Men än så länge har ingen köpare slagit till på de mytomspunna öarna i Breiðafjörður. Intresse har dock inte saknats, skriver Morgunblaðið.

Två bostadshus med totalt tretton sovrum, förrådsbyggnader och lador, ett kulturminnesmärkt torvhus, båt, brygga, eget kraftverk och möjligheten att samla in dun från 3 000 ejderpar. Fiske av sjurygg och insamling av tång. Och så själva Svefneyjar bestående av ett sextiotal öar, kobbar och skär. Störst är huvudön - cirka 1 500 meter lång och 500 meter bred, och dessutom tillräckligt platt för att små flygplan ska kunna lyfta och landa.

Det är vad som ingår i köpet för den som lägger beslag på ögruppen Svefneyjar. Det har inte funnits året runt-boende på någon av öarna på många år, men enligt Fasteignasalan Torg, det mäklarhus som ansvarar för försäljningen, lämpar sig fastigheten väl för sommarverksamhet för föreningar och företag.

Prislappen ligger på runt 150 miljoner isländska kronor. Säljarna är två familjer där samtliga har nått pensionsåldern. De har ägt Svefneyjar under de senaste nitton åren.

I dag är två öar i Breiðafjörður bebodda hela året, Flatey och Skáleyjar. Svefneyjar ligger mitt emellan dessa.

Här kan du läsa mer om Svefneyjars historia.