söndag 27 januari 2013

Tidningen Tíminn återuppstår - ännu en gång

När Tíminn gick i graven 1996 förlorade Framstegspartiet sin partilojala dagstidning. Nu görs ett nytt försök att återuppväcka Tíminn. Tidningen kommer inledningsvis ut varannan vecka och delas ut gratis till samtliga hushåll i landet. Samma grupp som står bakom satsningen försökte förra året utan framgång att köpa Fréttatíminn.

Självständighetspartiet har Morgunblaðið, EU-vännerna har Fréttablaðið, Gröna vänstern har Smugan, Rörelsen har Svipan och den som vill vara säker på att de borgerliga partierna inte behandlas med silkesvantar har DV. Men sedan dagstidningen Tíminn lades ned 1996 har Framstegspartiet saknat en pålitlig megafon.

Kanske återuppstår den nu. Chefredaktören Helgi Þorsteinsson har i alla fall fått lov att använda namnet och loggan, och själv tillhör han Framstegspartiet. Men han säger i Fréttablaðið att Tíminn utöver detta saknar kopplingar till partitoppen. Tidningen kommer inledningsvis ut varannan vecka, men målet är veckoutgivning:
"Det blir nyheter, artiklar, intervjuer, sport och insändare samt nyheter som inte finns på marknaden nu."
Det första numret kommer den 31 januari. Tidningen trycks i 119 135 exemplar och delas ut gratis till samtliga hushåll i landet. Redaktionen består i dagsläget av Helgi Þorsteinsson och två journalister.

Redan på måndag blir det smygpremiär för Tíminn på nätet. Det är inte första gången någon försöker återuppväcka just Tíminn. För ett par år sedan gjordes en nätsatsning som gick i graven efter ett knappt år. Då hittade tidningen varken tillräckligt många läsare eller annonsörer.