torsdag 31 januari 2013

Trion bakom sprängningen vid Mývatn träder framHela 113 personer tog sommaren 1970 på sig ansvaret för sprängdådet vid Mývatn. Men i själva verket var det bara tre som antände sprängladdningen som kom att sätta stopp för ett vattenkraftverk i Laxá. I färska dokumentären Hvellur träder de ansvariga fram för första gången. I drygt fyra decennier har Mývatnborna bevarat hemligheten om vilka som stod bakom det som kallats för Islands enda terrordåd.

Natten mot den 25 augusti 1970 sprängdes den 60 meter långa fördämningen av Laxá. Hade planerna förverkligats hade vattenståndet stigit med upp till 50 meter. Nu blev det inget av planerna på det kraftverk som skulle förse delar av norra Island med elektricitet. I stället byggdes bara ett litet vattenkraftverk som utnyttjade genomströmningen i älven.

Det var första gången som en naturskyddsfråga hamnade i domstol. Totalt tog 113 personer på sig ansvaret för sprängningen. Av dessa åtalades 65 personer. Men vem som faktiskt ansvarade för dådet har hittills varit en välbevarad hemlighet bland Mývatns bönder. Ingen har för utomstående yppat vem eller vilka som var de skyldiga.

Sprängningen hade ett starkt stöd bland lokalbefolkningen. Vattenkraftverket sågs inte bara som ett hot mot Laxá och beståndet av lax i älven, utan mot hela Mývatnregionen. De hävdade att sjön hade ett lika starkt skyddsvärde som självaste Þingvellir, som utgör ett slags symbol både för Islands självständighet och det historiska arv som nationen vilar på.

Arbetet med fördämningen utfördes av personal som inte kom från trakten. Det kom därför som en överraskning för attentatsmännen att den inte bara bestod av trä, utan också var gjuten i betong. Hackor och spadar var inte längre tillräckligt. Därför blev det nödvändigt att använda dynamit. Sprängämnet härstammade ironiskt nog från arbetet med fördämningen.

I Hvellur träder Arngrímur Geirsson från gården Álftagerði vid sjöns södra ända fram som en av de tre som låg bakom sprängdådet. Han är också den enda i trion som är i livet. De två övriga var Guðmundur Jónsson från Hofsstaðir vid Mývatns sydvästra sida och Sigurgeir Pétursson från Gautlönd en bit söder om sjön. Alla tre var i princip grannar med älven Laxá.

Arngrímur Geirsson var på plats när filmen premiärvisades i Skjólbrekka nära Skútustaðir bara några hundra meter från hemmet. För Morgunblaðið berättade han om hur det gick till när han och de två kamraterna fick uppdraget att spränga fördämningen:
"Guðmundur och jag var barndomsvänner och kamrater. ... Det bestämdes spontant på platsen vilka som skulle spränga och vi tre blev valda. Folk ville inte att någon skulle ställas till svars om någon skulle särskiljas från gruppen och dömas."
Hvellur är regisserad av Grímur Hákonarsson.


Här kan du läsa mer om filmen och ovan se en trailer för den samt en intervju med regissören.