fredag 18 januari 2013

Vill bli kvitt Steingrímur - osmakligt säger kommunen

En flagga med en uppmaning till näringsgrensminister Steingrímur J. Sigfússon att avgå blev för mycket för kommunstyrelsen i Fjallabyggð. En enig styrelse kallar bilden av statsrådet för osmaklig. Men Valgeir Tómas Sigurðsson, den Siglufjörðurbo som står bakom flaggan, tänker inte ge sig. Han anklagar dessutom kommunstyrelsen för att försöka begränsa yttrandefriheten.

I december hissade restaurangägaren Valgeir Tómas Sigurðsson en egendesignad flagga utanför huset på Aðalgata i centrala Siglufjörður. På flaggan finns en förbudsskylt med en bild av näringsgrensminister Steingrímur J. Sigfússon och texten Burt með Steingrím! (Bort med Steingrímur!)

Flaggan blev snabbt föremål för debatt. Och en enig kommunstyrelse beslutade sig för att fördöma flaggan. I ett uttalande skriver kommunstyrelsen:
"Fjallabyggðs kommunstyrelse uttrycker sitt missnöje med Valgeir T. Sigurðssons osmakliga användning av en bild av en minister i Islands regering på en flagga som han hissat i topp vid Aðalgata i Siglufjörður."
Valgeir Tómas Sigurðsson säger sig bara ha fått positiva reaktioner på demonstrationen. Han hävdar i RÚV att lokalpolitikernas ställningstagande mot flaggan är ett angrepp på hans mänskliga rättigheter:
"Jag tycker att det är helt förkastligt att nio fullmäktigeledamöter skulle skriva under denna protest, och jag anser att detta är ett angrepp på yttrandefriheten. ... Människor ska vara fria att protestera så länge som det sker fridsamt."
Han tänker inte backa på grund av kommunpolitikernas protester, utan Valgeir Tómas Sigurðssons flagga ska få sitta kvar fram till alltingsvalet i april.

I kommunstyrelsen i Fjallabyggð, som består av huvudorterna Siglufjörður och Ólafsfjörður samt omgivande landsbygd, sitter nio ledamöter. Självständighetspartiet och Socialdemokraterna har tre representanter var, Framstegspartiet två representanter och lokalpartiet Listi Fjallabyggðar en representant. Den senare är Bjarkey Gunnarsdóttir, som på riksplanet liksom Steingrímur J. Sigfússon representerar Gröna vänstern. I vårens alltingsval är hon nummer två på listan i den nordöstra valkretsen efter just partiordföranden.

Här kan du läsa mer om Steingrímur J. Sigfússon.