måndag 11 februari 2013

Åtta av tio: Hanna Birna bättre för Självständighetspartiet

Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle vara bättre som ordförande för Självständighetspartiet än den sittande partiledaren Bjarni Benediktsson. Det anser hela 82,4 procent av islänningarna. Bara 9,4 procent föredrar Bjarni Benediktsson. Det visar en opinionsmätning utförd av Capacent Gallup på uppdrag av Samtök áhugafólks um stjórnmál.

Trots stabila opinionssiffror är Bjarni Benediktsson en ständigt ifrågasatt ordförande för Självständighetspartiet. Han gjorde ett svagt provval i ett distrikt där han saknade reella utmanare. I Reykjavík tog Hanna Birna Kristjánsdóttir sina första steg mot en plats i alltinget genom att överlägset besegra flera av partiets tyngsta ledamöter.

Hanna Birna Kristjánsdóttir är Självständighetspartiets tyngsta namn i huvudstaden. I Reykjavík har hon ständigt åtnjutit högre popularitet än partiet hon representerar. Hon har visserligen en gång utmanat Bjarni Benediktsson om ordförandeskapet och förlorat knappt, men om det inte hade varit landsmötets delegater utan islänningar eller partimedlemmar i allmänhet hade resultatet blivit det motsatta.

Bjarni Benediktsson besväras också av att han tog ställning för det tredje och sista Icesave-avtalet. Hanna Birna Kristjánsdóttir slöt inte upp bakom ordförandens kontroversiella beslut. Det gör att motvinden för Bjarni Benediktsson ökat inför alltingsvalet i april.

Hela 82,4 procent anser att Hanna Birna Kristjánsdóttir vore en bättre partiledare än Bjarni Benediktsson. Endast 9,4 procent rankar den sittande ordföranden före utmanaren medan 8,2 procent tycker att de är likvärdiga.

Hanna Birna Kristjánsdóttir är särskilt populär bland kvinnor, medelålders, högskoleutbildade, medel- och höginkomsttagare och personer bosatta i Reykjavíkområdet. Bjarni Benediktsson har störst förtroende bland yngre män samt Islands mest välbeställda, de som har en månadslön på över en miljon isländska kronor.

Dessutom anser 86 procent av Framstegspartiets, Socialdemokraternas och Ljus framtids väljare samt 79 procent av Gröna vänsterns sympatisörer att Hanna Birna Kristjánsdóttir är lämpligare som ledare för Självständighetspartiet.

Betydligt fler - hela 36 procent - skulle också överväga att rösta på partiet om Hanna Birna Kristjánsdóttir var ordförande, medan 16,7 procent uppger att det då skulle vara mindre sannolikt att de röstade på Självständighetspartiet.

Deltagarna fick också svara på frågan om det är mer sannolikt att de röstar på Självständighetspartiet beroende på vem som är ordförande. Hela 55 procent säger att sannolikheten ökar om Hanna Birna Kristjánsdóttir leder partiet. Motsvarande siffra för Bjarni Benediktsson är bara 2 procent. 43 procent anser att det inte spelar någon roll vem som är partiordförande.

Två veckor återstår till Självständighetspartiets landsmöte. Hanna Birna Kristjánsdóttir har tidigare sagt att hon inte tänker utmana Bjarni Benediktsson om partiledarposten utan koncentrerar sig på valrörelsen. Däremot kandiderar hon till uppdraget som vice ordförande.

Vilka som står bakom den förening som beställt opinionsundersökningen är okänt. Den är dock väl tajmad inför landsmötet. Hanna Birna Kristjánsdóttir uppger att hon varken är inblandad eller ens känner till den, men den signalerar att det alltjämt finns många som anser att Bjarni Benediktsson inte är det bästa valet för Självständighetspartiet.

Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktssons situation.