onsdag 13 februari 2013

Ex-minister blir assistent åt Árni Páll Árnason

Hon lämnade alltinget för att börja studera filosofi. Nu återvänder Þórunn Sveinbjarnardóttir till politiken som assistent åt Socialdemokraternas partiledare Árni Páll Árnason. Hon kommer också att arbeta för partiet i valrörelsen - men siktar inte själv på att ta plats i alltinget på nytt.

Hösten 2011 avsade sig Þórunn Sveinbjarnardóttir sin plats i alltinget. Hon hade då representerat Socialdemokraterna i parlamentet i tolv år, och dessutom hunnit med att vara både miljöminister och gruppledare. I stället skrev hon in sig på Háskóli Íslands där hon började att studera filosofi.

De senaste månaderna har hon vid upprepade tillfällen gett sitt stöd till Árni Páll Árnason. Först när han och Katrín Júlíusdóttir kämpade om förstaplatsen på valsedeln i den sydvästra valkretsen, sedan när Árni Páll Árnason och Guðbjartur Hannesson gjorde upp om vem som skulle ta över ordförandeskapet efter Jóhanna Sigurðardóttir.

Þórunn Sveinbjarnardóttir blir nu Árni Páll Árnasons assistent. Hon säger i Morgunblaðið att hon fick frågan efter att han gått segrande ur partiledarstriden:
"Man skulle kunna säga att jag bland annat har jobbet att reda ut härvor. ... Det är en viss trasselnivå på att vara ordförande för ett politiskt parti som är i regeringsställning men att inte sitta i regeringen."
Uppdraget är inte bara att assistera Árni Páll Árnason. Þórunn Sveinbjarnardóttir säger också i Morgunblaðið att hon kommer att delta i den kommande valrörelsen. Däremot är hon i nuläget inte intresserad av att själv ta plats i alltinget på nytt:
"Det är viktiga uppgifter som väntar mitt parti. ... Jag har deltagit i valkampanjer så länge jag kan minnas, så jag hoppas att det kommer till någon nytta."
Här kan du läsa mer om Þórunn Sveinbjarnardóttir.