fredag 8 februari 2013

Försökte äta upp madrass i cellen - döms till böter

Han var så uthungrad i polisens cell att han försökte äta upp skumgummimadrassen. Det hävdade en man som tvingats att tillbringa natten på polisstationen i Reykjanesbær. Men Héraðsdómur Reykjaness tror inte på mannens berättelse eftersom det finns dokumenterat att han fick tillsyn och dryck flera gånger under natten. Mannen tvingas nu ersätta myndigheterna för den förstörda madrassen.

På kvällen den 30 november 2011 ringde en anställd på ett hotell i Keflavík till polisen. I hotellets restaurang fanns två män som vägrade att betala notan. Bägge omhändertogs och fördes till polisstationen.

På morgonen den 1 december visade det sig att en av nattgästerna, en man i 50-årsåldern bosatt i Akureyri, hade förstört den madrass som fanns på britsen i cellen. Han hade först rivit av konstläderöverdraget, och därefter börjat slita skumgummit i bitar. Han förklarade för polisen att han hade varit så arg över att ha hamnat på polisstationen efter en utekväll att han avreagerat sig på madrassen.

Men vid rättegången i Héraðsdómur Reykjaness hade mannen en ny förklaring. Han hävdade då att han var uthungrad och att poliserna i tjänst vägrade att ge honom mat. Därför såg han ingen annan utväg än att äta upp madrassen.

Domstolen underkänner dock mannens förklaring. Polisens dokumentation visar att mannen två gånger under natten fick medicin och dryck. Han tog också emot ett läkarbesök och gick på toaletten. Vid ett tillfälle tackade han nej till dryck. Inte någon gång ska han ha begärt att få mat.

Mannen förstörde madrassen under den första timmen i cellen. Eftersom han nyss ätit på restaurang styrker det enligt domstolen bilden av att han knappast kan ha varit svulten när han fördes till polisstationen. Mannen hävdade visserligen att han bara hunnit få in en liten förrätt, men enligt restaurangpersonalen hade han både hunnit äta och bli rejält berusad under besöket.

Mannen tvingas nu att betala 20 000 isländska kronor i böter, 19 957 kronor i skadestånd till polisen på Suðurnes samt rättegångskostnader på 150 000 kronor. Om han inte betalar böterna omvandlas straffet till två dagars fängelse.

Det är inte första gången som mannen dömts för brott. Sedan år 1980 har han straffats femton gånger. Sedan 1999 handlar det dock enbart om trafikbrott.

Här kan du läsa domen i sin helhet.