söndag 10 februari 2013

Reykhólar bullar upp inför fastlagsmåndagen

Bullar på fastlagsmåndagen är en självskriven isländsk tradition. Ett nästan lika givet inslag i firandet är att Eyvindur Magnússon i Reykhólar åker de drygt 30 milen tur och retur till Borgarnes mitt i natten för att förse ortsborna med färska bullar.

De bullar som islänningarna i morgon proppar i sig i parti och minut har sin närmaste motsvarighet i den svenska semlan. Bägge bakverken har en lång tradition bakom sig. De har också gemensamt att de serveras med grädde.

Men det finns också skillnader. Den isländska fastlagsbullen toppas med choklad eller glasyr och kan innehålla sylt. Och den är en så kallad vattenbakelse - degen innehåller inget bakpulver, men bullen blir ändå hög eftersom den har ett högt vätskeinnehåll vilket gör att ånga bildas och bullen reser sig när den sätts in i en het ugn.

I alla delar av landet är det dock inte lätt att komma över morgondagens delikatess. I Reykhólar i södra Västfjordarna finns inget bageri. Närmaste större tätort är Borgarnes dryga 15 mil söderut. Dit kör butiksägaren Eyvindur Magnússon åter mitt i natten för att lasta bilen full av bullar som ska säljas i lanthandeln. De största arbetsplatserna i Reykhólar får bullarna levererade till dörren.

Bullarna väntas anlända till butiken Hólakaup under eftermiddagen. Lokalbefolkningen har uppmanats att förhandsbeställa så att fastlagsbullarna inte ska ta slut, skriver Reykhólavefurinn.

Här kan du läsa mer om fastlagsbullar och andra traditioner som präglar Island under de närmaste dagarna, och här kan du se ett reportage från förra årets bullresa till Borgarnes.