fredag 15 februari 2013

Upprepade konkurser för McDonald's isländska arvtagare

Snabbmatskedjan Metro fortsätter att ha det tufft. Ännu en gång har bolaget som driver restaurangerna gått i konkurs - och ännu en gång har själva driften plockats ut ur det konkursade bolaget och sålts vidare till närstående. Bolagen som gått omkull beräknas ha skulder på omkring 500 miljoner isländska kronor.

Hösten 2009 gav bolaget Lyst upp och skrotade McDonald's på Island. Hamburgerjättens krav - som bland annat innefattade stora mängder importerade livsmedel - var efter den isländska kronans ras omöjliga att efterleva utan att samtidigt inte chockhöja priserna. Franchisetagaren Lyst skyltade i stället om restaurangerna och gav dem namnet Metro. I den nya kedjan användes i stället isländska råvaror vilket gjorde det möjligt att hålla priserna på samma nivå.

Metro har dock långt ifrån gjort succé som McDonald's arvtagare. I dag finns två restauranger kvar, en i Reykjavík och en i Kópavogur. En tredje, som också fanns i Reykjavík, lades ned under 2010.

Dessutom visar det sig enligt Morgunblaðið att konkurserna följer på varandra. Lyst sålde i juni 2010 Metro till Líf og heilsa för att sedan gå i konkurs. I konkursboet finns fordringar på närmare 400 miljoner isländska kronor, men sannolikt ytterst begränsat med tillgångar. I oktober 2012 sålde Líf og heilsa driften av Metro till nygrundade M-Veitingar. I januari i år gick Líf og heilsa i konkurs med skulder på cirka 100 miljoner.

Líf og heilsas konkurs ska främst ha berott på skulder till staten. Möjligen kan köpeskillingen och pengar som uppges vara på väg in i bolaget täcka underskottet.

De anställda har fått följa med under ägarbytena. Det har däremot alltså inte fordringarna gjort. Sedan tidigare har det riktats kritik mot liknande konkurser, där köparen kan plocka ut det som är av värde från ett konkursmässigt bolag för att sedan låta bolaget gå omkull och låta fordringsägarna stå för förlusterna.

Det är inte bara konkurserna som avlöser varandra. Dessutom, skriver DV, visar sig Metros nya ägare ständigt vara bekanta med varandra.

Metros framtid tycks allt annat än säker. Hamburgerkedjan har dock lyckats skriva in sig i historieböckerna. Vid två tillfällen har Metros ostburgare varit dagens erbjudande på grupphandelssajten Hópkaup. Första gången slog 40 782 islänningar till på rabattburgaren som såldes för 99 kronor i stället för ordinarie priset 350 kronor. Andra gången utnyttjade 51 839 islänningar samma erbjudande - vilket betyder att var sjätte invånare i landet köpte burgaren. Det rekordet lär bli svårslaget.

Här kan du läsa mer om Metro.