torsdag 14 mars 2013

Årets första ljungpipare på plats på Island

Årets första ljungpipare har setts på Island. Fågeln sågs vid Útskálakirkja i Garður i tisdags. I vanliga fall brukar det dröja ytterligare två veckor innan det kanske mest klassiska vårtecknet av dem alla återvänder till ön efter vintervistelsen på det europeiska fastlandet eller i Afrika. Eftersom det rör sig om en ensam fågel kan det betyda att det handlar om en övervintrare.

Runt den 25 mars brukar årets första ljungpipare återvända till Island efter att ha tillbringat vintern på sydligare breddgrader. År 2005 dök den upp redan den 20 mars, en ovanligt tidig ankomst.

Årets vinter har varit ovanligt mild. Fåglar har enligt undersökningar visat sig kunna känna av väderförhållanden genom att anlända tidigt milda vintrar och senare långa vintrar.

Keflavíkbon Bjarni Sæmundsson är ute och spanar efter fåglar fyra gånger i veckan. I tisdags såg han årets första ljungpipare vid Útskálakirkja i Garður på Reykjanes, Islands sydvästra spets som är den plats där många flyttfåglar landar efter den långa flygturen över Atlanten. Han säger i Morgunblaðið att ljungpiparen var rejält upptagen när han fick syn på den:
"Ljungpiparen åt maskar för fullt. Den var uppenbarligen hungrig efter att ha flugit."
Det är dock inte helt säkert att det faktiskt rör sig om en flyttfågel. Eftersom den var ovanligt tidig och inga andra exemplar observerats skulle det enligt Fuglar.is kunna röra sig om en övervintrare.

Här kan du läsa mer om andra vårtecken och här se Bjarni Sæmundssons fågelbilder.