söndag 3 mars 2013

Bästa opinionssiffrorna på 17 år för Framstegspartiet

Framstegspartiet klättrar i opinionen och har inte haft lika stor andel av väljarkåren bakom sig sedan 1996. I kölvattnet efter Icesave-domen ökar partiet nu till 22,1 procent. Självständighetspartiet backar medan regeringspartierna alltjämt ligger långt under valresultatet. Ljus framtid är Islands tredje största parti. Det visar en väljarbarometer utförd av Capacent Gallup på uppdrag av RÚV.

Med knappt två månader kvar till det isländska valet duggar opinionsmätningarna tätt. Sedan Icesave-domen föll i slutet av januari har Framstegspartiet belönats av väljarna för sitt motstånd mot samtliga tre Icesave-avtal, medan Självständighetspartiet straffats för ordförandens ja till det sista avtalet. En annan genomgående trend är att de två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Gröna vänstern, tappar röster till nya mittenpartiet Ljus framtid.

Framstegspartiet ökar i Capacent Gallups mätning till 22,1 procent, vilket är de högsta opinionssiffrorna för partiet på 17 år. Samtidigt backar Självständighetspartiet till 29,7 procent, men är alltjämt med bred marginal landets största parti.

Socialdemokraterna har i nuläget förlorat varannan väljare sedan alltingsvalet våren 2009. Partiet har nu stöd av 15,4 procent av väljarkåren. Gröna vänstern har tappat två tredjedelar av stödet och får nu bara 7,4 procent.

Ljus framtid noteras för 16,2 procent och ligger därmed långt över femprocentsspärren. Övriga partier har däremot en bit kvar till att nå representation i alltinget. Höger-gröna får 3,2 procent, Piratpartiet 2,3 procent och Gryning 1,3 procent.

Om detta var ett valresultat skulle Självständighetspartiet få 21 mandat, Framstegspartiet 16 mandat, Ljus framtid 11 mandat, Socialdemokraterna 10 mandat och Gröna vänstern 5 mandat. Den rödgröna koalitionens förhoppning om att kunna regera vidare tillsammans med Ljus framtid tycks ha små möjligheter att infrias. Enligt denna väljarbarometer vore det omöjligt att bilda en majoritetsregering utan något av de borgerliga partierna, Självständighetspartiet eller Framstegspartiet, som tillsammans har 37 av alltingets 63 mandat.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.