fredag 29 mars 2013

Framstegspartiet fortsatt störst på Island

Framstegspartiet är inte bara Islands största parti. I partiets led återfinns också de trognaste väljarna. Samtidigt fortsätter raset för Självständighetspartiet och de bägge partierna i den rödgröna regeringskoalitionen, Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Ljus framtid är alltjämt det enda nya partiet som ser ut att ta plats i alltinget i samband med valet om fyra veckor. Uppstickaren hämtar främst sina sympatisörer från regeringspartierna. Det visar en opinionsmätning utförd vid Félagsvísindastofnun vid Háskóli Íslands på uppdrag av Morgunblaðið.

I de senaste mätningarna har Framstegspartiet tagit klivet förbi Självständighetspartiet, och är just nu Islands största politiska parti. Med bara 29 dagar kvar till valet ser Islands seger i Icesave-tvisten ut att kunna bära ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ända fram till statsministerposten. Samtidigt tycks det uteslutet med en ny och EU-vänlig vänsterkoalition vid rodret.

Framstegspartiet noteras nu för 28,5 procent, vilket motsvarar en ökning på 6 procentenheter jämfört med Félagsvísindastofnuns föregående mätning gjord i början av mars. Om detta vore ett valresultat skulle Framstegspartiet få 21 mandat i parlamentet jämfört med 9 i förra alltingsvalet.

Självständighetspartiet backar 3,3 procentenheter till 26,1 procent av väljarstödet. Detta motsvarar 19 mandat jämfört med dagens 16 alltingsledamöter.

Socialdemokraterna går också tillbaka 3,3 procentenheter och landar nu på 12,8 procent. De 20 mandat partiet fick våren 2009 skulle i dag bara bli 9 folkvalda.

Ljus framtid backar marginellt, med 0,6 procentenheter till 11,4 procent. Detta skulle ge partiet 8 färska mandat i parlamentet.

Gröna vänstern åtnjuter också minskat väljarstöd. Partiet minskar med 1,9 procentenheter till 8 procent av väljarstödet. De 14 ledamöter som Gröna vänstern fick i valet för fyra år sedan skulle nu bytas ut mot bara 6 ledamöter.

Övriga partier får tillsammans 13,2 procent.

Väljarströmmarna är stora mellan partierna - och de flesta går just nu till Framstegspartiet. Hela 25 procent av dem som förra valet röstade på Självständighetspartiet tänker i år rösta på Framstegspartiet. För Gröna vänstern och Socialdemokraterna är motsvarande siffra 19,5 respektive 17,8 procent. Ljus framtid tar flest väljare från de två regeringspartierna.

De som röstade på Framstegspartiet 2009 är också de som är mest nöjda med sitt partis insatser i alltinget. Hela 82 procent avser att på nytt ge Framstegspartiet sin röst. För Självständighetspartiet är motsvarande siffra 65 procent, Socialdemokraterna 40 procent och Gröna vänstern 34 procent.

Félagsvísindastofnuns mätningar har ett betydligt större underlag än de övriga opinionsinstituten. Av de 3 400 personer som tillfrågades deltog 2 014 i undersökningen. Svarsutfallet var därmed 59,2 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.