lördag 9 mars 2013

Hamborgarafabrikkan öppnar i Akureyri

Hamborgarafabrikkan öppnar i vår i Akureyri. Hamburgerrestaurangen slår upp dörrarna i markplan hos Hótel Kea i stadens centrum. Hamborgarafabrikkan finns sedan tidigare i Reykjavík och är en av de senaste årens största restaurangsuccéer. Premiären i huvudstaden fick draghjälp av en tv-serie om komikerduon Simmi og Jóis försök att ge sig in i branschen.

Íslenska Hamborgarafabrikkan grundades 2010 av duon Simmi (Sigmar Vilhjálmsson) og Jói (Jóhannes Ásbjörnsson). I en tv-dokumentär kunde Stöð 2:s tittare följa hur de sökte efter den bästa hamburgaren, jagade den bästa skyrkakan, letade efter den bästa personalen och så vidare.

Tv-serien gav förstås restaurangen draghjälp. Första året gick Hamborgarafabrikkan enligt DV med 34,7 miljoner isländska kronor i vinst. Året därpå drog företaget in 24,8 miljoner. Ägarna har också plockat ut 30 miljoner ur företaget i aktieutdelning.

Restaurangen i Reykjavík har snabbt blivit mycket populär. Den är också - intressant nog - besökt främst av islänningar snarare än turister. Kanske dels för att läget vid Höfði inte ser många besökare som flanerar förbi, kanske dels för att det många kvällar är så packat att bordsbokning är nödvändigt.

Om det är fullbokat går det också att ta med sig Hamborgarafabrikkan hem. Restaurangens såser, burgare, bröd och efterrätter säljs även i många livsmedelsbutiker.

Nu satsar Hamborgarafabrikkan enligt ett pressmeddelande på Akureyri. Restaurangen ligger i Hótel Keas markplan i centrum, kommer att ha 120 platser och vara inredd i samma stil som originalet i Reykjavík. Öppningen sker till våren.