torsdag 14 mars 2013

Hittade plasthandske i isländska skandalköttbullar

När den 80-åriga kvinnan satte in de italienska lammköttbullarna i ugnen upptäckte hon att en bit av en vit plasthandske stack upp ur en av dem. Dottern kontaktade tillverkaren och fick en mängd underliga förklaringar. Företaget som gjort köttbullarna är Gæðakokkar i Borgarnes, samma producent som nyligen visade sig tillverka köttpaj helt utan kött. Gæðakokkar riskerar nu att fällas för brott mot livsmedelslagen.

Nyligen köpte Matvælastofnun, den isländska livsmedelsmyndigheten, sexton olika isländska färdigrätter i olika livsmedelsbutiker. Efter hästköttslarmen i stora delar av Europa testades produkterna först för hästkött, men samtliga var fria från häst. Mer underligt var dock att Gæðakokkar i Borgarnes visade sig producera en köttpaj helt fri från kött - trots att nötfärs enligt innehållsdeklarationen skulle utgöra 15 procent av totalvikten.

Gæðakokkar producerade inte bara en vegetarisk köttpaj. I företagets italienska lammköttbullar saknades nötfärs helt och hållet, trots att innehållsförteckningen uppgav att detta skulle vara en av huvudingredienserna. Företagets ledning medgav att det slarvats med varudeklarationen för köttbullarna, men har ännu inte kunnat förklara hur köttpajen blev köttfri.

Heilbrigðisstofnun Vesturlands, den regionala tillsynsmyndigheten, har överlämnat ärendet till distriktspolismästaren. Myndigheten anser att Gæðakokkar på två punkter har brutit mot livsmedelslagen. Företaget har enligt utredningen vilselett konsumenter genom felaktiga märkningar av köttpajer och lammköttbullar. Om fallet går vidare till åtal är böter det troligaste straffet. Bara företag som gjort sig skyldiga till upprepade misstag riskerar att förlora tillståndet att framställa livsmedel.

Nu dras Gæðakokkar in i en ny matskandal. Även denna gången är det de italienska lammköttbullarna som kritiseras. En 80-årig kvinna i Seyðisfjörður upptäckte nyligen en bit av en vit plasthandske i en av de frysta köttbullarna när hon skulle värma dem i ugnen.

Kvinnans dotter, som också var med när plasthandsken upptäcktes, kontaktade företaget för att få en förklaring. Svaret från Gæðakokkar var att en bit av handsken måste ha hamnat i lammfärsen när personal gick igenom den för att ta bort slamsor och fiberrester. Kvinnan berättar för Vísir att en nyanställd pekades ut som ansvarig för misstaget - hon ska ha använt tunna vita plasthandskar i stället för tjockare blå handskar:
"Vi skulle precis sätta in maten i ugnen när vi märkte att något stack upp ur bullen. ... När jag ringde svarade en kvinna som sade sig vara mycket ledsen över detta. Hon ringde så snart åter upp mig och sade mig att en kvinna som nyss hade börjat att arbeta där hade använt vita handskar och inte blåa. ... Dessa blåa skulle tydligen vara starkare."
Kvinnan säger till Vísir att förklaringarna föreföll underliga. De åt dock de övriga köttbullarna utan att upptäcka ytterligare spår av plasthandskar. Köttbullen med plasthandsken frös de in på nytt och har den alltjämt kvar i frysen.

Magnús Níelsson, en av Gæðakokkars ägare, vill för Vísir inte kommentera fyndet av plasthandsken. Han anser att hans tidigare uttalanden om köttpajerna och lammköttbullarna förvrängts och tagits ur sitt sammanhang av medierna, och vill därför inte uttala sig.

Här kan du läsa mer om köttskandalen.