lördag 30 mars 2013

Iceland Express i konkurs med mångmiljonskulder

Resterna av Iceland Express begärs i konkurs. Det är femte gången ett av ägaren Pálmi Haraldssons flygäventyr slutar med en krasch. Fordringarna på konkursboet uppgår till flera hundra miljoner isländska kronor. Det är dock magert med tillgångar - det mesta av värde övergick till Wow Air när bolaget köpte Iceland Express förra året.

Förlusttyngda Iceland Express stod inför ett vägskäl - konkurs eller nya mångmiljontillskott från ägarna. Inte nog med att verksamheten inte gick runt. Färska konkurrenten Wow Air gjorde att kampen om lågprisresenärerna blev ännu tuffare. Iceland Express flög med förlust och Wow Air med halvtomma plan.

Lösningen blev att Wow Air köpte loss själva flygverksamheten från Iceland Express och drev den vidare under det egna namnet. Affären godkändes nyligen av konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið. I beslutet skriver myndigheten att Icelandairs stora dominans gör det svårt för nya bolag att etablera sig. Bolaget har det största linjenätverket och det största antalet avgångar, vilket gör att Icelandair i sin tur har större möjligheter att bestämma över landnings- och avgångstider från flygplatsen i Keflavík.

Som en annan stor konkurrensfördel nämner Samkeppniseftirlitið Icelandairs utnyttjande av Keflavík som nav för trafiken mellan Europa och Nordamerika. Iceland Express försökte utmana Icelandair med flyg till New York, men det slutade med både ekonomisk och pr-mässig katastrof. Inte en enda avgång bar sina kostnader, och ett tajt flygschema orsakade förseningar som påverkade hela linjenätet. Missnöjda passagerare klagade på bristande information och otillgänglig kundtjänst.

Wow Air har fått en bättre start på verksamheten. Bolaget har i regel samma punktlighet som Icelandair, en bit över 90 procent. Wow Air omsatte enligt Túristi omkring 12 miljarder isländska kronor förra året, och i år är förhoppningen att bolaget ska gå med vinst.

Till våren siktar även Wow Air på att börja flyga till Nordamerika. Vilka destinationerna blir är inte klart. Men på samma sätt som Icelandair siktar uppstickaren på att kunna kapa åt sig en del av den transatlantiska trafiken.

Wow Air köpte loss i princip allt som var av värde från Iceland Express, trafiken, kunderna och namnet. Resterna av bolaget döptes om till IEMI. Det bolaget har nu begärts i konkurs. Fordringarna uppgår enligt Viðskiptablaðið till flera hundra miljoner isländska kronor. Det lär bland annat handla om obetalda flygplatsavgifter. Tillgångarna är små och kommer inte att täcka fordringarna.

Konkursen har ännu inte behandlats i domstol. Det är femte gången som huvudägaren Pálmi Haraldsson inleder ett flygbolagsäventyr som slutar med krasch.

Här kan du läsa mer om Wow Air och Iceland Express.