fredag 29 mars 2013

Påskhelgens musikfest i Ísafjörður direktsänds över nätet

Den tionde upplagan av Aldrei fór ég suður inleds i Ísafjörður i kväll. Hedersgäst under tioårsfirandet är Bubbi Morthens, rocklegendaren som skrev låten som gett festivalen sitt namn. Som vanligt sänds hela Aldrei fór ég suður direkt över nätet med start klockan 18 (19 svensk tid) i dag.

År 2004 arrangerades den första upplagan av Aldrei fór ég suður. Bakom festivalen stod Örn Elías Guðmundsson - mer känd som Mugison - och fadern Guðmundur M. Kristjánsson - inte lika känd som Muggur. Syftet var att skapa en gratis musikfest där publiken var minst lika viktig som artisterna.

Sedan dess har festivalen växt från år till år. Den tionde årgången samlar artister som Lára Rúnarsdóttir, Futuregrapher, Samaris, Sin Fang, Mugison och Bubbi Morthens. Den senare skrev 1987 Aldrei fór ég suður, den låt som skulle ge festivalen sitt namn. Precis som vanligt får alla artister lika mycket tid på scenen - oavsett om det rör sig om stjärnan Mugison, nyss hemkommen från en turné tillsammans med Of Monsters and Men, eller debutanter som Hörmung och Athygli.

Festivalen tillsammans med den årliga skidveckan brukar innebära att det är fullbelagt på hotell och gästhem i Ísafjörður med omnejd under påsken. Hur många av Aldrei fór ég suðurs besökare som inte är bosatta på orten är dock inte känt. Festivalchefen Jón Þór Þorleifsson berättar i Morgunblaðið att han tidigare gjort en högst ovetenskaplig undersökning av andelen långväga gäster:
"För tre år sedan försökte vi att öppna tio slumpmässigt utvalda bilar. Sex av dem var låsta, så vi antar att sex av tio inte är från stan. ... Med detta i åtanke borde invånarantalet i staden öka med 60 procent. Biltrafiken under denna helg har faktiskt tredubblats under de tio senaste åren och flyget har ökat mycket, så det är mycket folk."
Aldrei fór ég suður börjar i kväll klockan 18 (klockan 19 svensk tid) och fortsätter i morgon. Hela festivalen sänds direkt över nätet genom hemsidan.