torsdag 21 mars 2013

Stoppad efter hästfylla - gick till attack mot poliser

Mannen var så berusad att han inte kunde hålla hästen i styr under ridturen. När mannen stoppades blev han våldsam och gick till angrepp mot polisen. En av poliserna fick skador i ansiktet av mannens ridhjälm. Nu döms mannen av Héraðsdómur Reykjaness till två månaders fängelse. Straffet är villkorat på två år. Han ska också betala rättegångskostnader.

Lördagen den 17 september 2011 reagerade en polispatrull på att en ridande man hade stora svårigheter att hålla kontroll på sin häst. Mannen vägrade att hoppa ur sadeln och stanna. När polisen fick stopp på ekipaget befann sig mannen och hästen på landsvägen vid Ísólfsskáli öster om Grindavík.

Polisen ansåg att mannen utgjorde en trafikfara. Men den rejält förfriskade ryttaren höll inte med. När han tvingades av hästryggen förolämpade han poliserna. Mannen hotade också poliserna till livet.

Efter visst tumult lyckades poliserna få mannen av hästen och tvinga in honom i baksätet på polisbilen. Mannen fortsatte att motsätta sig gripandet. När han gick till förnyad attack mot en av poliserna fick en av dem skador på näsan. Mannen lyckades nämligen klämma polisen med ridhjälmen.

Mannen, som är bosatt i Grindavík, döms nu till två månaders fängelse. Domen är villkorad på två år. Om han inte drar på sig några nya domar under den tiden slipper han avtjäna straffet. Mannen måste dock betala rättegångskostnader på 174 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.