onsdag 29 maj 2013

Island avvisar asylsökande till Kroatien

Tjugosju asylsökande kroater avvisades i går från Island med ett chartrat plan till Zagreb. Ytterligare tre familjer skulle avvisas men blev kvar i landet då de kroatiska myndigheterna inte vill ta emot dem. Ett hundratal har i år sökt asyl på Island. Omkring hälften av dessa är från Kroatien. Staten och kommunerna Reykjavík och Reykjanesbær är inte överens om hur asylsökande ska omhändertas i väntan på beslut om deras framtid i landet.

Vid lunchtid i går lyfte ett specialchartrat plan från Wow Air från Keflavík med destination Zagreb. Ombord fanns 27 asylsökande kroater, 18 isländska poliser samt företrädare för andra myndigheter och en läkare. Det är första gången som Island samtidigt avvisar så många utländska medborgare att ett eget flygplan hyrs in.

Det var dock tänkt att ett femtiotal kroater skulle flygas ut. Tre familjer blev dock kvar i landet då kroatiska myndigheter inte vill ta emot dem. Det handlar om familjer där antingen mannen eller kvinnan är serbisk medborgare och saknar uppehållstillstånd i Kroatien. Därför släpps de inte in i landet. Den isländska regeringens linje är att familjer inte ska splittras, och därför får de stanna kvar tills det finns ett mottagarland och avvisningen kan genomföras.

De 27 kroater som i går tvingades lämna landet hade fått avslag hos Útlendingastofnun. Många hade dock överklagat beslutet till inrikesdepartementet. Regeringen valde dock att utvisa kroaterna innan de fått ett definitivt besked. I vanliga fall avvisas ingen från Island innan överklagandet till inrikesdepartementet behandlats. Inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir säger till Vísir att avvisningarna sker i enlighet med isländsk lag.

Kroaterna har varit mycket missnöjda med hanteringen - i synnerhet när det gäller barn som börjat gå i skolan och ett par kvinnor som fått jobb inom fiskeindustrin.

I slutet av april hade 85 personer sökt asyl på Island under året. Hela 41 av dessa var från Kroatien. I landet fanns då totalt 182 asylsökande, varav 48 kroater, 20 albaner, 20 nigerianer, 11 afghaner och 11 algerier. Under maj har ytterligare några asylsökande anlänt. År 2011 var det totala antalet asylsökande 76 personer och 2012 ökade antalet till 115 personer, enligt ett pressmeddelande från inrikesdepartementet.

Anledningen till att just kroater söker sig till Island är inte känt. I området kring Vukovar, vid gränsen till Serbien, uppges det dock gå rykten om att det ska vara lätt att få asyl på Island. De asylsökande uppger att de tillhör familjer med både serbiskt och kroatiskt ursprung och att de därför förföljs i landet.

Island har hittills inte ansett att de skälen varit tillräckliga för asyl. Utredningar visar visserligen att det förekommer trakasserier och förföljelser av personer med både serbiskt och kroatiskt ursprung, men att de inte lever upp till kraven för asyl.

Kostnaden för avvisningen var åtta miljoner isländska kronor. Att chartra ett plan blev billigare för staten än att flyga ut kroaterna med reguljärflyg. De kan dock snart återvända till Island med rätt att stanna - Kroatien blir nämligen den 1 juli EU:s tjugoåttonde medlem, och kroatiska medborgare kan då resa fritt inom EES-området där även Island ingår.

Hittills har majoriteten av de asylsökande som kommer till Island fått tillfälliga bostäder i Reykjanesbær. Kommunen har dock klagat på låg ersättning från staten samtidigt som ökningen av antalet asylsökande gjort det svårt att hitta bostäder. Kommunen har aviserat att den bara vill ta emot 50 asylsökande åt gången. Ett tidigare avtal med staten förlängdes dock tillfälligt från den 1 april till halvårsskiftet.

För att få plats åt alla har Reykjanesbær hyrt bostäder i Reykjavík och Kópavogur. Tidigare inrikesministern Ögmundur Jónasson försökte i ett års tid utan framgång komma överens med Reykjavík om bostäder åt tjugo asylsökande. Samtidigt ville han helst samla alla asylsökande i Reykjanesbær.

Útlendingastofnun har vid flera tillfällen efterlyst mer pengar för att kunna snabba på beslutsprocessen. Förra året kostade hanteringen av asylsökande 220 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om asylsökande på Island.