lördag 29 juni 2013

Mat på Island dyrare än i EU - men billigare än i Sverige

Mat och dryck är betydligt dyrare på Island än i EU i genomsnitt. Alkohol kostar mer än dubbelt så mycket på Island. Trots att mat och dryck är 18 procent dyrare på Island är livsmedelspriserna ändå aningen lägre än i Sverige. En sak som är betydligt billigare i Sverige är dock alkohol. Det visar ny statistik från Eurostat.

EU-organet Eurostat samlade under 2012 in priser för omkring 500 varor i samtliga EU- och EES-länder samt ytterligare några europeiska länder. Av de 37 länder som ingår i undersökningen är Island det sjunde dyraste. Prisnivån ligger i snitt 18 procent över medelvärdet. Norge är i särklass dyrast följt av Schweiz, Danmark, Sverige, Österrike och Finland. Priserna i Sverige är 24 procent över snittet.

Samtliga typer av livsmedel är dyrare på Island än i övriga Europa. Priserna på bröd och mjölmat ligger 30 procent över snittet, kött 19 procent över snittet och mjölk, ost och ägg 12 procent över snittet.

Alkohol är bara dyrare i ett land: Norge. Priserna för alkohol på Island ligger 112 procent över medelvärdet. Som jämförelse ligger Systembolagets prisnivå bara 61 procent över genomsnittet. Alkohol ingår inte i indexet för mat och dryck. Det gör heller inte tobak där Island hamnar 31 procent över snittet, 1 procent lägre än Sverige.

Billigast i undersökningen är Makedonien, där livsmedel bara kostar 58 procent av medelvärdet för de 37 länderna. Andra länder i lågpristoppen är Polen, Rumänien, Albanien, Serbien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina och Litauen.

Här kan du läsa mer om isländska livsmedelspriser.