söndag 23 juni 2013

Turister struntar i avstängning av Leirhnjúkur och Víti

Skyltar som informerade om stängningen och rep som spärrade gångstigarna räckte inte. Turisterna respekterar inte markägarnas beslut att stoppa tillträdet till Leirhnjúkur och Víti vid vulkanen Krafla. Många gångvägar är fortfarande täckta av snö och många går därför utanför stigarna. Parkvärden Friðrik Dagur Arnarson säger till 641.is att han hoppas att ingen allvarlig olycka ska behöva inträffa för att avspärrningarna ska börja tas på allvar.

Den 17 juni tog markägarna beslutet att stoppa tillträdet till kratersjön Víti och Leirhnjúkur nordväst om Krafla. Anledningen var att de ansåg att området var farligt för besökare samtidigt som den känsliga naturen riskerar permanenta skador. Det ligger fortfarande mycket snö kvar i området och den täcker många stigar. Den sena snösmältningen gör växtligheten särskilt utsatt.

Området besöks under sommaren dagligen av tusentals turister till Mývatnregionen. Markägarna har sedan tidigare planer på att börja ta betalt av besökarna. Inträdespengen ska gå till naturskydd och bättre service.

Parkvärden Friðrik Dagur Arnarson uppger för 641.is att många turister struntar i att området är avstängt. De ger sig ut både till Víti och Leirhnjúkur trots avspärrningarna. Han säger att det visar att många inte förstår vilka faror som finns i den isländska naturen.

Eftersom många av gångvägarna är täckta av snö har många hamnat långt utanför dem. Friðrik Dagur Arnarson säger sig ha sett upptrampade stigar i snön som går både över djupa sprickor och in i områden med heta källor. Den som hamnar snett riskerar att rasa ned i en spricka eller brännskador från att råka trampa i en het källa.

Området kring Krafla är inte fridlyst. Det gör att Umhverfisstofnun, som är den myndighet som arbetar med miljö- och naturskydd, inte kan ingripa. Friðrik Dagur Arnarson uppmanar därför markägarna, staten, kommunen och turistnäringen att tillsammans få stopp på de otillåtna besöken till Víti och Leirhnjúkur. Han anser att situationen är ohållbar och att det bara är en tidsfråga innan det sker en allvarlig olycka, skriver 641.is.

Här kan du läsa mer om beslutet att stänga Víti och Leirhnjúkur.