tisdag 17 september 2013

Flyget till Sauðárkrókur åter hotat - för få passagerare

Flyget mellan Reykjavík och Sauðárkrókur är åter hotat. Passagerarantalet på linjen ligger långt under prognoserna och kommunen tvingas därför skjuta till mer pengar än väntat för att hålla trafiken i gång. Kommunen har nu vänt sig till regeringen med en begäran om större bidrag. Om svaret blir nej kan Air Arctic ha flugit den sista turen till Sauðárkrókur.

I januari i år tog Air Arctic över linjen mellan Reykjavík och Sauðárkrókur. Trafiken till och från flygplatsen Alexandersflugvöllur hade då legat nere i ett år. Rutten trafikerades tidigare av Ernir, men flygbolaget drog sig ur eftersom det statliga bidraget på 10 miljoner isländska kronor om året inte var tillräckligt för att få trafiken att gå runt.

Air Arctic återupptog turerna med ekonomiska garantier från kommunen, Sveitarfélagið Skagafjörður. Kommunen förbokade på varje flygning ett visst antal platser och betalade för dem oavsett om de utnyttjades eller inte. Dessutom utlovade kommunen att skjuta till pengar om antalet passagerare blev lägre än vad som behövdes för att Air Arctic inte skulle gå med förlust.

Nu står det klart att trafiken har blivit betydligt dyrare för kommunen än beräknat. Till och med den 31 augusti i år har den gått in med 27 miljoner isländska kronor. Nyligen klubbade kommunstyrelsen ett klartecken för att öronmärka 12 miljoner för att kunna upprätthålla flygtrafiken. Kommunen kan tvingas att låna upp de pengarna, rapporterar RÚV.

Avtalet mellan kommunen och Air Arctic löpte ut vid månadsskiftet. Air Arctic fortsätter än så länge trafiken som tidigare med sju avgångar i veckan i varje riktning. Men utan nya ekonomiska garantier är flyget åter hotat.

Kommunalrådet Stefán Vagn Stefánsson säger till RÚV att anledningen till att Sveitarfélagið Skagafjörður lägger pengar på flygtrafiken är att den bedöms vara oerhört betydelsefull för kommunen.
"Detta är utgången eftersom nyttjandet inte har varit det som man hoppades på, och därför måste man sätta i gång och granska detta projekt."
Kommunen har nu vänt sig till regeringen med en begäran om ett större statligt bidrag än de 10 miljoner som hittills gått till trafiken. Stefán Vagn Stefánsson säger till RÚV att Sveitarfélagið Skagafjörður beslutar om flygets framtid när det finns ett besked från regeringen:
"Så att kommunen här inte blir den enda kommunen i landet som subventionerar reguljärflyget till sig, och när det svaret föreligger kommer vi att ta ett beslut om fortsättningen."
Här kan du läsa mer om flygtrafiken mellan Reykjavík och Sauðárkrókur.