torsdag 26 september 2013

Kattjakt slutade lyckligt - om inte myndigheterna ingriper

Husse och matte tog in på Hótel Natura i Reykjavík. Katten Nuk bestämde sig för att smyga ut och upptäcka Island på egen hand. Efter ett dygn på rymmen hittades katten på flygplatsområdet. Det blir nu upp till myndigheterna att avgöra om Nuk ska avlivas eller får följa med husse och matte till USA. Myndigheterna avgör också om matte ska åtalas. Den danska ägaren av katten riskerar i så fall upp till två års fängelse.

I tisdags kväll upptäckte ett danskt par att deras katt, Nuk, var på rymmen. De anlände till Reykjavík ombord ett privatplan från Köpenhamn, tog in på hotell över natten och skulle sedan fortsätta vidare mot USA. Under natten lämnade de flygplansdörren på glänt. På något sätt lyckades Nuk komma åt handtaget, öppna dörren och ta sig ut.

I över ett dygn sökte husse och matte samt personal från flygplatsens räddningsstyrka efter Nuk. Under natten sattes burar försedda med kattmat ut på flygplatsområdet. Ägarna erbjöd också 100 000 isländska kronor i hittelön till den som fann den fyraåriga honkatten.

Sökandet pågick på flygplatsen och vid Öskjuhlíð. Planet stod parkerat på flygplatsens östra sida och om katten hade hittat ut från området sågs det som troligast att den skulle ha gjort det i riktning mot Öskjuhlíð. Där trodde sig i går kväll en person ha sett Nuk, men katten smet in i kvällsmörkret när han försökte få tag på den.

Matte hittade, enligt ett inlägg på Facebook från polisen, själv Nuk i går kväll. Katten dök upp när hon gick runt de byggnader som fanns närmast planet. Nuk befann sig då cirka 300 meter från planet. Polisen i Reykjavík hade då fått in tips om flera andra katter, men ingen av dem visade sig vara Nuk.

Om det inte vore för de isländska djurskyddslagarna hade historien med säkerhet fått ett lyckligt slut. Men det blir nu upp till Matvælastofnun att avgöra både Nuks och mattes öde.

Eftersom Nuk inte suttit i karantän räknas katten som en smittorisk. Om Nuk bär på någon smitta är det redan för sent att stoppa spridningen. Matvælastofnun uppmanade därför i ett pressmeddelande den som eventuellt skulle finna Nuk att inte låta katten komma i kontakt med andra djur.

Då planet bara mellanlandade på Island räknas det inte som att ägarna försökt smuggla in Nuk. Då hade katten med all säkerhet avlivats. Smitningen betraktas som en olyckshändelse. Om Matvælastofnun väljer att åtala ägaren brukar påföljden bli böter men två års fängelse finns i straffskalan.

Det blir också myndigheterna som får avgöra om Nuk ska avlivas eller inte. Katten kommer under dagen att undersökas för att Matvælastofnun ska få klarhet i om den kan ha fört med sig några sjukdomar till Island.

Jakten på Nuk hann bli en följetong i de isländska medierna. Det är dock inte första gången som Nuk befinner sig i blickfånget. För två år sedan nominerades Nuk i Ekstrabladets regi till en av Danmarks sötaste katter.