tisdag 3 september 2013

Kúluskítur hittad i fler isländska sjöar

Den gröna algbollen kúluskítur är på väg att försvinna från Mývatn. Men den sällsynta växten har påträffats i ytterligare två isländska sjöar under sommaren. Där är dock algbollen bara fyra centimeter i diameter jämfört med femton centimeter i Mývatn. Grönalgens utbredning kommer att undersökas ytterligare nästa sommar, rapporterar RÚV.

År 1978 upptäcktes marimo i Mývatn, en alg som på Island går under namnet kúluskítur eftersom den är formad som en boll och inledningsvis mest ställde till det genom att fastna i fiskarnas nät. Mývatn var tillsammans med Akansjön i Japan enda platsen i världen där det fanns stora mängder marimo.

Men tiden då miljoner gröna algbollar fanns i Mývatn är förbi. Nu återstår bara några hundra exemplar. Ändrade förutsättningar med mindre ljusgenomsläpp tros vara förklaringen till att arten är hotad.

I Mývatn är algen femton centimeter i diameter. Den finns i flera andra isländska sjöar, men är där bara fyra centimeter i diameter. I sommar har den påträffats i ytterligare två sjöar, Vatnshlíðarvatn i Skagafjörður och Selvallavatn på Snæfellsnes. Sedan tidigare har den även hittats i Kringluvatn i Suður-Þingeyjarsýsla, Miklavatn i Aðaldalur och i Snjóholtsvötn i Hérað.

Árni Einarsson, biolog vid Náttúrurannsóknarstöðin við Mývatn, säger till RÚV att han tvivlar på att den mindre sorten kommer att breda ut sig på samma sätt som marimo gjorde i Mývatn. Samtidigt känner forskarna än så länge till ganska lite om vad marimo kräver för att må bra:
"Det är väldigt svårt att säga något om det. Vi behöver undersöka dessa sjöar och ska försöka att göra det nästa sommar. Vi vet kanske inte tillräckligt om vilka dess livsvillkor är i dessa sjöar så det är kanske för tidigt att avgöra det, men det är inte särskilt troligt [att marimo blir dominerande i andra sjöar]."
Árni Einarsson tror att marimo kommer att hittas i fler isländska sjöar. Det är först på senare år som forskarna har börjat intressera sig för arten.

Här kan du läsa mer om kúluskítur.