måndag 23 september 2013

Recension: Stefán Gunnar Sveinsson: Búsáhaldabyltingin – sjálfsprottin eða skipulögð?

Länge har rykten cirkulerat om att alltingsledamöter på vänsterkanten - i synnerhet Gröna vänsterns Álfheiður Ingadóttir - skulle ha haft ett avgörande inflytande på de demonstrationer som tvingade bort koalitionsregeringen mellan Socialdemokraterna och Självständighetspartiet från makten och ledde fram till nyval. Stefán Gunnar Sveinsson, journalist på Morgunblaðið, lägger i Búsáhaldabyltingin – sjálfsprottin eða skipulögð? pussel i ett försök att skapa sin egen bild av protesterna. Men han gör det med ett måttligt intresse för helheten.

Reykjavík den 20 januari 2009. Alltinget återsamlas efter juluppehållet för att bland annat diskutera alkoholförsäljning i livsmedelsbutiker. På Austurvöllur har tusentals islänningar samlats för att protestera. De flesta vill se regeringens avgång och nyval. Många upplever det som ett hån att debattera alkohollagstiftning när Island nyligen kastats in i en ekonomisk kris av dimensioner som det inflationsplågade öriket aldrig tidigare upplevt.

Ute på torget gör demonstranterna sitt yttersta för att störa alltingsledamöterna. De bankar på stekpannor och kastruller, slår på lyktstolpar och skriker ut sitt missnöje.

Inne i alltinget kliver flera oppositionspolitiker tillhörande Gröna vänstern upp i talarstolen och efterlyser både nyval och en diskussion om det ekonomiska läget.

På bron mellan den ursprungliga alltingsbyggnaden och den östra tillbyggnaden står Álfheiður Ingadóttir. Ungefär så långt är alla överens om händelseförloppet. Politiska motståndare och poliser har uppfattat det som att hon under ett mobiltelefonsamtal dirigerar protesterna ute på torget. Hon sägs försöka styra dem för att oljudet ska få största möjliga effekt. Och somliga påstår till och med att hon ligger bakom de tips som gjorde att demonstranter tog sig upp på alltingets åhörarläktare och störde debatten.

Därefter sätter sig Stefán Gunnar Sveinsson i ankdammen utan några som helst ambitioner att söka upp alla viktiga källor eller förmedla annat än partipolitisk pajkastning. Med tanke på att författaren är utbildad historiker och verksam som journalist förefaller det en smula underligt. Han har visserligen minutiöst försökt kartlägga händelserna vid alltinget - men utan att fråga varken Álfheiður Ingadóttir eller andra politiker inom Gröna vänstern som i boken påstås ha samarbetat med eller dirigerat demonstranterna. Ändå fastslår han att partiet utnyttjat demonstranterna för egna syften.

Det går åtminstone att gissa varför. Stefán Gunnar Sveinsson är aktiv inom Självständighetspartiet. Han jobbar på Morgunblaðið, där inte längre bara redaktionsledningen utgörs av partimedlemmar utan där även allt fler politiskt verksamma inom Självständighetspartiet får en gräddfil till journalistjobb på tidningen. Han står också bakom en hyllningsfilm om chefredaktören Davíð Oddsson som gavs ut av partiets ungdomsförbund.

Morgunblaðið har under Davíð Oddssons ledning gått från hygglig dagstidning till pålitlig leverantör av politisk propaganda även på nyhetsplats. Mångmiljonförlusterna täcks av några av fiskeindustrins jättar som uppenbarligen anser att det är motiverat att finansiera tidningen som ett språkrör mot alla förändringar av kvotsystemet.

Tyvärr förefaller det som att Stefán Gunnar Sveinsson har skrivit en bok enligt samma recept som präglar arbetsgivarens journalistik. Utan att bekymra sig om några röster som säger emot de rykten han försöker bevisa blir Búsáhaldabyltingin – sjálfsprottin eða skipulögð? både ensidig och ointressant. Bara ännu en partsinlaga bland de isländska krisböcker som syftar till att rentvå den egna sidan och lägga skulden på någon annan.

Det är lite synd. Inte bara för att ryktena om Gröna vänsterns inblandning som dirigenter av protesterna - något som alltid tillbakavisats med bestämdhet av de utpekade - förtjänar en seriös undersökning. Men det här är inte en sådan bok. Den granskning som Stefán Gunnar Sveinsson gör talar bara till de redan övertygade.

Betyg: Två påsar Djúpur.