söndag 22 september 2013

Skriver bok om förhållandet med Jóhanna Sigurðardóttir

Privatlivet har Jóhanna Sigurðardóttir alltid undvikit att diskutera i intervjuer. Nu skriver makan Jónína Leósdóttir en bok om deras liv tillsammans - och det är den tidigare statsministern som svarar för efterordet. Boken heter Við Jóhanna (Jóhanna och jag) och utkommer i oktober i år på förlaget Mál og menning.

När Jóhanna Sigurðardóttir den 1 februari 2009 blev Islands statsminister väckte det stor internationell uppmärksamhet. Hon var den första öppet homosexuella regeringschefen i världen. I hemlandet var det dock inget islänningarna ägnade någon större energi. Där var Jóhanna Sigurðardóttirs förhållande med författaren Jónína Leósdóttir känt sedan länge. Inte ens när de ingick partnerskap var det någon sensation.

Under Jóhanna Sigurðardóttirs tid som regeringschef införde Island en könsneutral äktenskapsbalk. Alla som tidigare hade registrerat partnerskap kunde begära att det skulle omvandlas till ett äktenskap. Jóhanna Sigurðardóttir och Jónína Leósdóttir var ett av de första paren som utnyttjade möjligheten - och blev därmed gifta utan att något bröllop ägde rum.

Den 4 oktober fyller Jóhanna Sigurðardóttir 71 år. I våras lämnade hon politiken efter 35 år i alltinget, vilket gör henne till den kvinna som suttit längst i det isländska parlamentet.

I intervjuer har hon aldrig talat om privatlivet. Nu utkommer Jónína Leósdóttir med en bok om förhållandet med Jóhanna Sigurðardóttir. Við Jóhanna, där den tidigare statsministern skriver efterordet, släpps i oktober på förlaget Mál og menning. Jónína Leósdóttir säger i ett pressmeddelande att det nu blivit dags att berätta historien om parets liv tillsammans:
"Vi har alltid försökt att hålla privatlivet för oss själva, men nu anser vi att tiden har kommit för att offentliggöra denna ovanliga historia som spänner över nästan tre decennier."
Här kan du läsa mer om Jóhanna Sigurðardóttirs politiska karriär.