fredag 13 september 2013

Wow Air börjar flyga till Stockholm från Keflavík

I sommar börjar Wow Air flyga från Keflavík till Arlanda. Lågprisbolaget inleder satsningen med tre turer i veckan mellan Island och Sverige. Målet är att vara billigast på sträckan - biljettpriserna väntas ligga på som lägst 12 990 isländska kronor enkel resa. Icelandair får därmed åter konkurrens på flyg mellan Arlanda och Keflavík.

Skúli Mogensens Wow Air tycks vara på väg att etablera sig som en seriös utmanare till Icelandair. Efter ett premiärhalvår som slutade med ett minus i kassan på närmare 800 miljoner isländska kronor har bolaget i år under de första sju månaderna gjort en vinst på 184 miljoner. Wow Air har under tiden slukat den nu konkursade lågprisrivalen Iceland Express och samtidigt öppnat flera nya linjer.

Iceland Express havererade när bolaget försökte ge sig in på den transatlantiska flygtrafiken. På samma sätt som Icelandair gjort i årtionden ville Iceland Express utnyttja Keflavík som ett nav för rutter mellan det europeiska fastlandet och Nordamerika.

Expansionen blev bolagets undergång. Efter en skandalös sommar med ständiga förseningar och bristande information och assistans till strandsatta och försenade passagerare avvecklades satsningen på Nordamerika lika snabbt som den börjat. Ägarna tvingades gå in med nya pengar för att täcka skulderna. Inte ett enda flyg mellan Island och USA bar sina kostnader.

För att försöka rädda bolaget undan konkurs minskades linjenätet till att omfatta enbart säkra kort. Skúli Mogensen, som nyligen grundat lågprisrivalen Wow Air, gick i stället in och köpte Iceland Express.

Nästa år siktar även Wow Air på att börja flyga mellan Island och Nordamerika. Grundtanken är densamma - att utnyttja Keflavík som ett nav och med snabba byten kunna erbjuda prisvärda förbindelser mellan det europeiska fastlandet och Nordamerika.

Den 1 juni nästa år börjar Wow Air flyga mellan Stockholm Arlanda och Keflavík. Det blir tre turer i veckan, på måndagar, onsdagar och fredagar. Trafiken kommer att fortsätta även under vintern.

Wow Air flyger sedan tidigare mellan Köpenhamn Kastrup och Keflavík. Där kostar de billigaste biljetterna i regel från 12 990 isländska kronor. Det är flera hundralappar lägre än Icelandairs lägsta priser. Målet är att hålla samma pris på sträckan Stockholm till Keflavík.

Skúli Mogensen, grundare av och vd för Wow Air, säger i ett pressmeddelande att trafiken mellan Island och Sverige är ett led i bolagets expansion:
"Vi har upplevt stor efterfrågan efter lägre flygpriser från denna marknad och ett större utbud av lägre biljettpriser kommer att ytterligare öka svenskarnas resor till landet samtidigt som svenskarna kan nyttja förbindelseflyg till USA. Bolagets mål är att alltid ha den nyaste flygplansflottan och de mest fördelaktiga priserna till och från Island vid varje tillfälle."
Steget innebär att Icelandair åter får konkurrens på linjen. Tidigare har både SAS och Iceland Express flugit mellan Stockholm och Keflavík, men det senaste året har bara Icelandair trafikerat sträckan.

Under årets första månader reste 66 546 svenskar till Island via flygplatsen i Keflavík. Det gör svenskarna till sjua på listan över vilka nationaliteter som besöker Island. Från Arlanda kan islänningar i dagsläget fortsätta färden till 172 destinationer.

Här kan du läsa mer om Wow Air.