lördag 21 december 2013

Nio av elva mandat i Garðabær till Självständighetspartiet

Med 58,8 procent av väljarstödet får Självständighetspartiet nio av elva mandat i Garðabær. Av oppositionspartierna är det bara Ljus framtid och Socialdemokraterna som blir representerade i fullmäktige. Stödet för lokalpartierna i Álftanes, den kommun som Garðabær gått ihop med under mandatperioden, har kollapsat totalt. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Svåra ekonomiska problem gjorde att Álftanes vände sig till grannkommunen Garðabær för ett samgående. Storkommunen bildades vid årsskiftet och fullmäktige i Álftanes lades ned. I dagsläget saknar Álftanes representation i fullmäktige i Garðabær, men de tidigare ledamöterna fungerar nu som en rådgivande nämnd för lokala frågor.

Efter vårens kommunalval utökas antalet platser i fullmäktige i Garðabær från sju till elva. Utökningen var nödvändig eftersom kommunallagen föreskriver att kommuner med över 10 000 invånare - en gräns som Garðabær passerade redan 2009 - måste ha elva till femton stolar i fullmäktige.

Självständighetspartiet fick i valet 2010 egen majoritet i bägge kommunerna. Med 58,8 procent av väljaropinionen bakom sig behåller partiet den egna majoriteten med nio av elva mandat i fullmäktige.

Ljus framtid får 12,7 procent och Socialdemokraterna 12,3 procent. Det ger partierna ett mandat var.

Piratpartiet får 5,4 procent, Framstegspartiet 4,9 procent, Gröna vänstern 3,4 procent och Folket på orten - som i förra valet fick ett mandat i Garðabær - 1,5 procent. Inget av partierna är i närheten av att nå representation i fullmäktige. Det är inte heller Álftaneslistan och den oberoende listan i Álftanes, som i förra valet vann var sitt mandat i Álftanes. Inte en enda tillfrågad uppgav att de avsåg att lägga sin röst på något av de två lokalpartierna.

Här kan du läsa mer om samgåendet mellan Álftanes och Garðabær.