tisdag 17 december 2013

Reykjavík bryter inte med Moskva - fortsätter utbyte

Reykjavík river inte upp samarbetsavtalet med Moskva som en protest mot vänortens attityd mot hbtq-personer. I stället ska utbytet fortsätta men med betoning på mänskliga rättigheter. Det är resultatet av kommunens diskussioner med utrikesdepartementet, Samtökin 78 och Rysslands ambassadör på Island, rapporterar Vísir.

Borgmästare Jón Gnarr föreslog tidigare i år att Reykjavík skulle bryta det vänortssamarbete med Moskva som inleddes 2007. Anledningen var den ryska huvudstadens attityd gentemot hbtq-personer. Jón Gnarr har vid flera tillfällen skrivit till Sergej Sobjanin, borgmästare i Moskva, utan att få svar. Han har bland annat uppmanat honom att tillåta en prideparad i den ryska huvudstaden.

Syftet med att riva upp samarbetsavtalet var att protestera mot inskränkta rättigheter för hbtq-personer i Ryssland. Efter att företrädare för kommunen diskuterat åtgärden med utrikesdepartementet, hbtq-organisationen Samtökin 78 och Rysslands ambassadör i Reykjavík står det klart att utbytet med Moskva inte kommer att upphöra. I stället kommer Reykjavík att prioritera andra frågor i samarbetet.

År 2008 föreslog Moskva ett utbyte med Reykjavík inom kultur och konst. Då ledde önskemålet aldrig till något resultat.

Reykjavík tänker nu ta upp diskussionerna på nytt. Tanken är att kulturutbytet från den isländska huvudstadens del ska genomsyras av fokus på mänskliga rättigheter - i synnerhet hbtq-personer, uppger Vísir.

Här kan du läsa mer om Reykjavíks planer på att bryta med Moskva.