söndag 19 januari 2014

Julfirandet ekonomiskt tufft för frånskilda och änkor

Hela 37 procent av islänningarna anser att julen 2013 var ekonomiskt svårare än föregående år. Allra svårast att få pengarna att räcka till julmat och klappar var det för frånskilda, änkor och änkemän. Bönder, fiskare och arbetare uppger att julfirandet ekonomiskt var mindre besvärande än för hantverkare och tekniker. Det visar en undersökning utförd av Félagvísindastofnun som Kjarninn tagit del av.

Julen 2013 var alltså ekonomiskt svårare för 37 procent av islänningarna. Hela 39 procent av kvinnorna och 35 procent av männen uppgav att det den senaste julen var svårare att få pengarna att räcka till julklappar och julmat än 2012. När Félagsvísindastofnun ställde samma fråga år 2011 svarade 42 procent att julen utgjorde en större ekonomisk belastning än föregående år.

Vissa grupper har det dock svårare än andra att få pengarna att räcka till mat och klappar. Bland frånskilda, änkor och änkemän sade 55 procent att julfirandet blivit en tyngre börda under 2013. Motsvarande siffra bland islänningar som fyllt 60 år var 39 procent.

Bönder, personer verksamma inom fiskeindustrin och arbetare hade det i regel aningen lättare att få pengarna att räcka till årstidens extrautgifter. I den gruppen svarade 23 procent att den senaste julen var ekonomiskt tuffare än den förra. Bland hantverkare, tekniker och anställda med yrkesutbildning sade däremot hela 43 procent att det blivit svårare.

Det var även stora skillnader mellan olika väljargrupper. Bland Gröna vänsterns sympatisörer ansåg 47 procent att julen 2013 var särskilt bekymmersam ekonomiskt. Samma sak svarade 40 procent av Ljus framtids anhängare, 33 procent av Socialdemokraternas, 30 procent av Framstegspartiets och 20 procent av Självständighetspartiets väljare, skriver Kjarninn.