måndag 27 januari 2014

Trio kämpar om att leda Gröna vänstern i Reykjavík

Iceland Airwaves-basen Grímur Atlason och partistyrelseledamoten Líf Magneudóttir blir de tuffaste utmanarna för Sóley Tómasdóttir när Gröna vänstern väljer vem som ska toppa listan i vårens kommunalval. Partimedlemmarna röstar den 15 februari. I dagsläget ser Gröna vänstern ut att ha ett andra mandat i Reykjavíks kommunfullmäktige inom räckhåll.

När Svandís Svavarsdóttir och Árni Þór Sigurðsson tog steget över till rikspolitiken blev Sóley Tómasdóttir 2009 Gröna vänsterns toppnamn i Reykjavík. I kommunalvalet våren 2010 tog hon partiets enda mandat. I opinionsmätningarna ser det ut som att Gröna vänstern skulle kunna lägga beslag på ytterligare en plats i fullmäktige, men i regel har stödet för partiet på kommunal nivå varit lägre än på riksplanet.

Det är ett faktum som är ett bekymmer för Sóley Tómasdóttir. Gröna vänstern har nämligen i valen till alltinget sina trognaste anhängare i Reykjavíkområdet. Men när det gäller val till rådhuset tycks förtroendet för Gröna vänstern inte lika självklart. För fyra år sedan röstade säkerligen många potentiella väljare i stället på Bästa partiet.

Sóley Tómasdóttir har inte fått opinionssiffrorna att lyfta. Inte heller är det någon hemlighet att samarbetet med ersättaren Þorleifur Gunnlaugsson inte varit det bästa. Inom partiet tillhör de nämligen två falanger - Þorleifur Gunnlaugsson tillhör Ögmundur Jónassons förtrogna medan Sóley Tómasdóttir har starka band till Svandís Svavarsdóttir.

Länge tycktes det som att Sóley Tómasdóttir inte skulle ställa upp för omval eftersom hon avsåg att flytta utomlands. Men strax efter nyår kom beskedet att hon på nytt kandiderar till förstaplatsen på Gröna vänsterns lista i Reykjavík i kommunalvalet den 31 maj. I ett blogginlägg skriver hon att hon bland annat vill arbeta för gratis förskola och kostnadsfria skolmåltider.

Elva personer vill företräda Gröna vänstern i valet. Men det är framför allt två tunga namn som utmanar Sóley Tómasdóttir om förstaplatsen: Grímur Atlason och Líf Magneudóttir.

Grímur Atlason är sedan några år tillbaka vd för festivalen Iceland Airwaves, men han har också varit kommunchef i Bolungarvík och Dalabyggð. År 2009 kandiderade han dessutom för Gröna vänstern i alltingsvalet. Erfarenhetsmässigt kan han därmed konkurrera med Sóley Tómasdóttir, som var ersättare i fullmäktige i tre år innan hon 2009 blev ordinarie och har varit sekreterare i partistyrelsen sedan 2007. Grímur Atlason meddelade sin kandidatur på Facebook.

Líf Magneudóttir sitter också i partistyrelsen och har den senaste mandatperioden representerat Gröna vänstern i nämnder i Reykjavík. Internt ryktas hon ha kritiserat Sóley Tómasdóttir för att för ofta ha ställt sig bakom majoriteten i fullmäktige, Bästa partiet och Socialdemokraterna. I ett uttalande förklarar Líf Magneudóttir att hon bland annat vill göra medborgarna mer delaktiga i viktiga beslut.

Þorleifur Gunnlaugsson ställer inte upp för omval. Han var ordinarie i fullmäktige mellan 2007 och 2010, men har den senaste mandatperioden varit ersättare samt representerat Gröna vänstern i flera nämnder.

Utöver Sóley Tómasdóttir, Grímur Atlason och Líf Magneudóttir kandiderar enligt ett pressmeddelande ytterligare åtta personer till de fem översta platserna på Gröna vänsterns valsedel. De röstas fram av partimedlemmarna den 15 februari: Birna Magnúsdóttir, Elín Sigurðardóttir, Elín Vigdís Ólafsdóttir, Eyrún Eyþórsdóttir, Gísli Garðarsson, Hermann Valsson, Ragnar Auðun Árnason och Ragnar Karl Jóhannsson.

I valet gynnas sannolikt Gröna vänstern av att Bästa partiet läggs ned och att Ljus framtid i stället kandiderar i Reykjavík. Ljus framtid är ett uttalat liberalt parti som sannolikt får svårare att locka vänsterväljare. Gröna vänstern utmanas dock sannolikt även från vänster i kommunalvalet. Marxistiska Folkfronten överväger nämligen enligt DV att gå till val i Reykjavík. Partiet kan möjligen locka över den handfull av Gröna vänsterns sympatisörer som alltjämt betraktar sig som kommunister. Hotet ska dock förmodligen inte tas för allvarligt - i alltingsvalet fick Folkfronten bara 0,06 procent av rösterna.

Av de övriga etablerade partierna är det bara Socialdemokraterna som ännu inte valt toppkandidater till kommunalvalet. Inte heller Piratpartiet och Framstegspartiet, som i dag saknar representation i fullmäktige, har klubbat valsedeln. Halldór Halldórsson blir Självständighetspartiets förstanamn och Björn Blöndal toppar Ljus framtids lista.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet.