lördag 1 februari 2014

Majoriteten behåller makten i Reykjavík

Ljus framtid och Socialdemokraterna kan fortsätta att regera i majoritet i Reykjavík. Ljus framtid är dessutom största partiet i kommunen med 29,3 procent av väljarstödet medan Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson är favorit till att ta över som borgmästare. Däremot fortsätter Självständighetspartiets negativa trend medan Piratpartiet tar sig in i fullmäktige. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Det är fyra månader kvar till vårens kommunalval. Att Reykjavík får en ny borgmästare står redan klart sedan Jón Gnarr meddelat att han lämnar politiken och lägger ned Bästa partiet. Men arvtagaren Ljus framtid behåller ställningen som kommunens största parti.

Björn Blöndal, som i dag är Jón Gnarrs assistent, är Ljus framtids toppnamn på valsedeln. Men det är bara 10 procent som vill se honom som borgmästare. I stället uppger hela 49,4 procent att socialdemokraten Dagur B. Eggertsson är deras favorit som Jón Gnarrs efterträdare medan 20 procent föredrar Självständighetspartiets Halldór Halldórsson, skriver Morgunblaðið.

Ljus framtid har nu stöd av 29,3 procent av väljarna. Det skulle ge partiet fem mandat i fullmäktige, vilket innebär en tappad plats jämfört med Bästa partiets resultat från valet våren 2010. Socialdemokraterna får 21,8 procent och fyra mandat. Därmed skulle de två partierna kunna fortsätta att regera i majoritet.

Självständighetspartiet fortsätter att sjunka mot historiskt låga nivåer. Partiet har bara 25 procent av väljarna bakom sig, vilket ger fyra mandat och - sannolikt - ytterligare fyra år i opposition.

Piratpartiet är med 10,5 procent fjärde störst i kommunen. Gröna vänstern klarar också spärren till fullmäktige med 8,2 procent. Bägge partierna får därmed varsin representant i fullmäktige.

Framstegspartiet får 2,8 procent och övriga partier 2,4 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.