fredag 28 februari 2014

Þorleifur Gunnlaugsson leder Grynings lista i Reykjavík

Þorleifur Gunnlaugsson blir Grynings toppkandidat i vårens kommunalval i Reykjavík. Han lämnar därmed Gröna vänstern efter missnöje med partiets politik och samarbetssvårigheter med Sóley Tómasdóttir. Grynings övriga kandidater i valet är ännu inte bestämda.

Efter att i sju år ha varit både ersättare och ordinarie ledamot för Gröna vänstern i kommunfullmäktige valde Þorleifur Gunnlaugsson att inte ställa upp för omval. Dels har han sagt sig vara missnöjd med Gröna vänsterns politik som han anser haft för lite fokus på välfärdsfrågor, dels har det inte varit någon hemlighet att samarbetet med Sóley Tómasdóttir - partiets ordinarie ledamot under den senaste mandatperioden - varit frostigt. Deras avsaknad av personkemi var till exempel ett skäl till att Gröna vänstern inte inbjöds att ingå i koalitionen mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna.

Nu står det klart att Þorleifur Gunnlaugsson ändå ställer upp i kommunvalet. Han kommer att toppa Grynings lista i Reykjavík. Vilka partiets övriga kandidater blir är inte klart.

Gryning fick 3,1 procent av rösterna i förra årets alltingsval. Partiet kommer enligt ett pressmeddelande att kämpa för bland annat bättre välfärd och skolor. Gryning vill särskilt arbeta för förbättrade villkor för låginkomsttagare och hemlösa.

Här kan du läsa mer om Gryning.