torsdag 27 februari 2014

Unikt isländskt januariväder utan snö och minusgrader

Januari var ovanligt mild med temperaturer långt över genomsnittet över hela Island. Vintervärmen gjorde att månaden på många håll blev den varmaste sedan 1947 - och i Vattarnes och Seley sjönk temperaturen aldrig under nollstrecket, vilket aldrig tidigare hänt i landet. Snö var också ovanligt sällsynt under januari. Men även solen visade sig onormalt sällan. Det visar statistik från Veðurstofa Íslands.

År 2013 hade en varm inledning, men därefter kom en långvarig trend av sig. Både våren, sommaren och hösten var kallare än de tio föregående åren. I januari i år tycks det som att trendbrottet är över. Det var ovanligt varmt och snöfattigt i hela landet.

Månadens högsta temperatur uppmättes den 24 januari. Då noterades 10,1 grader i Skaftafell. Den högsta medeltemperaturen, 3,3 grader, registrerades några mil österut i Kvísker i Öræfi.

Kallast var det den 12 januari vid Brúarjökull, -19 grader. I befolkade områden uppmättes den lägsta temperaturen, -16,4 grader, vid Kálfhóll. Lägsta medeltemperaturen, -4 grader, noterades vid Þverfjall medan det i bebyggelse var kallast i Svartárkot, -1,5 grader.

I Reykjavík var medeltemperaturen 2,4 grader. Det betyder 2,9 grader över snittet för perioden 1961 till 1990 och 1,4 grader över snittet för de tio senaste åren. I Stykkishólmur var medeltemperaturen 1,0 grader (plus 2,4 grader över genomsnittet för perioden 1961 till 1990), Bolungarvík 1,2 grader (+2,4), Akureyri 1,6 grader (+3,8), Egilsstaðir 2,1 grader (+4,6), Dalatangi 3,4 grader (+3,1), Teigarhorn 3,7 grader (+3,9), Höfn 4,1 grader (jämförelse saknas), Stórhöfði på Hemön 3,9 grader (+2,6), Hveravellir -3,0 grader (+3,6) och Árnes 1,8 grader (+3,9 grader).

I Teigarhorn har mätningarna pågått sedan 1873. Bara en gång har januari varit varmare än i år, nämligen 1947. Lika länge har det gått sedan det var lika varmt kring Höfn i Hornafjörður - men där har mätstationerna flyttats vid flera tillfällen genom åren.

I Vattarnes sattes ett annat rekord. Månadens lägsta temperatur var 0,4 grader. Att temperaturen på en isländsk väderstation under januari aldrig sjunker under nollstrecket har aldrig tidigare hänt. Samma sak inträffade på ytterligare en plats på östra Island. I Seley var månadens lägsta temperatur 0,0 grader.

Det var inte bara ovanligt varmt i Höfn. Det var också ovanligt blött. Under januari föll 369,7 millimeter nederbörd, den största mängden sedan 2002. Även i Akureyri i norr var månaden mer nederbördsrik än normalt medan det i Stykkishólmur i väster och Reykjavík i sydväst var torrare än vanligt. Nytt nederbördsrekord sattes för Hánefsstaðir vid Seyðisfjörður, där det under januari föll över 600 millimeter regn och snö.

En annan unik notering från östra Island gjordes i Dalatangi. Inte en enda dag under januari var marken helt täckt av snö. Det har inte inträffat sedan snödjupet började att mätas på platsen 1939.

Reykjavík hade 19,3 soltimmar, vilket är åtta timmar färre än normalt. Akureyri hade bara två soltimmar, vilket är fem timmar under genomsnittet.

Här kan du läsa mer om vädret på Island.