lördag 8 mars 2014

Dagur B. Eggertsson borgmästarfavorit i Reykjavík

Självständighetspartiet är störst i Reykjavík. Men socialdemokraten Dagur B. Eggertsson är väljarnas favorit som ny borgmästare i kommunen. Ljus framtid tappar stöd och är nu bara tredje största parti i fullmäktige. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med 28,4 procent av väljarstödet är Självständighetspartiet störst i Reykjavík. Det skulle ge partiet fem mandat av femton i fullmäktige - och det skulle därmed inte vara möjligt att bilda en tvåpartikoalition i kommunen utan Självständighetspartiet.

Socialdemokraterna får 23,5 procent och fyra mandat och Ljus framtid 21 procent och tre mandat. I dagsläget finns det alltså inte majoritet för ett fortsatt samarbete mellan de två partierna.

Piratpartiet har stöd av 11,9 procent av väljarkåren och säkrar därmed två platser i fullmäktige. Med 9,1 procent försvarar Gröna vänstern sitt mandat i kommunen. Framstegspartiets 2,9 procent är långt ifrån att räcka till representation i Reykjavík.

Med knappt tre månader kvar till kommunalvalet är Dagur B. Eggertsson alltjämt väljarnas favorit till att ta över borgmästarposten. Hela 48,1 procent håller honom som den bästa kandidaten. Självständighetspartiets Halldór Halldórsson får 25,2 procent, uppger Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.