onsdag 12 mars 2014

Doleritkula blir symbol för Grímsey och polcirkeln

En tre meter bred kula av dolerit blir det konstverk som ska symbolisera Grímseys läge vid norra polcirkeln. Eftersom cirkeln flyttar sig från år till år ska också kulan flyttas varje vår. Förhoppningen är inte bara att doleritkulan ska stärka Grímseys identitet - utan också att locka besökare till ön för att hjälpa till att flytta kulan en gång om året. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Med 77 invånare är Grímsey Islands nordligast befolkade utpost i Atlanten. Från Akureyri tar flygturen till ön en halvtimme och från Dalvík tar överfarten med färja omkring tre timmar.

Grímsey är - förutom den obebodda och snabbt eroderande klippön Kolbeinsey ännu längre norrut - den enda delen av Island som ligger på eller norr om polcirkeln. Halvön Melrakkasléttas nordspetsar, Rifstangi och Hraunhafnartangi, är så nära polcirkeln det går att komma på fastlandet. De ligger omkring tre kilometer söder om polcirkeln.

Ett besök till den osynliga polcirkeln lockar allt fler turister till Grímsey. Den som kommer med flyg passerar den i dagsläget redan under landningen. Vid flygplatsen finns också ett litet monument över polcirkeln. Den som reser med en sightseeingtur får dessutom ett litet certifikat för bedriften.

Nu ska polcirkelns läge synliggöras genom ett konstverk. Vinnare av den tävling som utlysts är ett förslag signerat konstnären Kristinn E. Hrafnsson och arkitektbyrån Studio Granda. Verket heter Kúla og hringur.

Konstverket är en kula av dolerit tre meter i diameter. Den ska varje vår placeras på polcirkeln. Eftersom cirkeln flyttar sig 14,5 meter om året måste kulan flyttas varje vår. Tanken är att både turister och lokalbefolkning ska hjälpa till att rulla verket på plats. Förhoppningen är att det ska bli en årlig tradition.

Den som sedan befinner sig på kulans södra sida befinner sig också söder om polcirkeln. Den som däremot befinner sig på dess norra sida befinner sig norr om polcirkeln.

De närmaste tio åren rör sig polcirkeln söderut. Därefter flyttar den sig norrut för att nå Grímseys nordligaste punkt omkring år 2047. Därefter hamnar polcirkeln i Atlanten norr om Grímsey. Innan polcirkeln vänder söderut på nytt och åter korsar Grímsey ska stenen stanna på öns nordspets.

Polcirkeln skar för första gången igenom samhället på Grímsey runt år 1810. Sedan dess har den flyttats cirka 3,7 kilometer. Dessa rörelser ska också skildras i verket. Från samhället ska en gångstig anläggas där drivvedsbitar ska kanta vägen. Varje drivvedsstock ska förses med ett visst årtal som placeras där polcirkeln låg det aktuella året.

Ett annat syfte med doleritkulan är att öka turisternas intresse för att besöka Grímsey. Stigen ska dessutom bidra till att de upplever större delar av ön än vad många gör i dag. Tanken är att kulan också ska användas för olika souvenirer.

Dolerit är en bergart som ingår i basaltfamiljen. Dolerit kan också kallas doleritlava och bestå av grovkornig basalt.