lördag 15 mars 2014

Folkets lista på väg tappa makten i Akureyri

Från egen majoritet till en enda plats i fullmäktige. Folkets lista i Akureyri ser ut att gå mot ett uselt resultat i vårens kommunalval. Det gör även lokalpartiet Stadslistan som helt tappar representation i fullmäktige. I stället återtar Självständighetspartiet positionen som kommunens största parti. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med 45 procent av rösterna fick Folkets lista egen majoritet i fullmäktige i Akureyri efter kommunalvalen våren 2010. Folkets lista tog sex av elva platser i fullmäktige. Men i dag tycks möjligheterna att behålla makten vara närmast mikroskopiska. Partiet har i dag bara stöd av 13,1 procent av väljarna vilket bara ger ett enda mandat i kommunen.

Störst i Akureyri är nu i stället Självständighetspartiet med 23,2 procent och tre mandat. Gröna vänstern får 16,7 procent och två mandat, Ljus framtid 16,6 procent och två mandat, Framstegspartiet 14,7 procent och två mandat och Socialdemokraterna 8,7 procent och ett mandat.

Stadslistan, som i dagsläget har en plats i fullmäktige, får inte nytt förtroende. I stället är Piratpartiet närmast ett mandat av övriga partier med 3,9 procent av väljarstödet.

Om detta vore ett valresultat skulle det alltså krävas en koalition med minst tre partier för att kunna bilda majoritet i fullmäktige i Akureyri.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Akureyri.