fredag 28 mars 2014

Folkfronten går till val i Reykjavík

Folkfronten blir det åttonde partiet som ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík. Listans toppnamn blir ordföranden Þorvaldur Þorvaldsson. I valmanifestet utlovas bland annat privatiseringsstopp, bättre kollektivtrafik och fler kommunala bostäder. Folkfrontens mål är att avskaffa kapitalismen - en resa där det första steget alltså ska tas i Reykjavík.

I förra årets alltingsval lade totalt 118 personer sin röst på Folkfronten. Partiet hade därmed stöd av 0,06 procent av de isländska väljarna. Nu siktar partiet i stället på fullmäktige i Reykjavík. Folkfrontens toppkandidat till rådhuset blir enligt ett pressmeddelande partiledaren Þorvaldur Þorvaldsson. Fler kandidater är på gång.

Folkfrontens beslut innebär att minst åtta partier ställer upp i kommunalvalet den 31 maj. Det innebär också att det kommer att bli trångt på vänsterkanten. Med Þorleifur Gunnlaugssons byte från Gröna vänstern till Gryning får hans nya parti en tydlig vänsterprofil som kan locka över många väljare som anser att Gröna vänstern svikit de socialistiska idealen.

Ännu längre till vänster hamnar marxistiska Folkfronten. I valmanifestet talas det om att införa socialism i Reykjavík som ett steg mot att avskaffa den på Island rådande kapitalismen. Några av partiets ledstjärnor är demokrati, välfärd, livskvalitet och jämlikhet.

Om Folkfronten klarar spärren till fullmäktige tänker partiet bland annat arbeta för prisvärd och utökad kollektivtrafik. Det innebär bland annat en utredning av förutsättningarna för spårbunden lokaltrafik i Reykjavík och en inrikesflygplats som inte försvinner från Vatnsmýri inom överskådlig framtid.

Partiet dömer ut bostadssituationen i Reykjavík och vill att kommunen skapar möjligheter för hyresbostäder utan vinstsyfte. Tomter för bostadsbyggen bör därför inte ges till någon som bygger hyresrätter som en investering.

Vidare vill Folkfronten stoppa ökad energiutvinning inom kommunen. Spillvärme bör i stället användas till växthusbyggen för livsmedelsproduktion. En sådan satsning skapar enligt partiet både arbetstillfällen och ett minskat importbehov. Folkfronten är dessutom motståndare till privatisering av naturtillgångar.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.