tisdag 18 mars 2014

Kommun väntar inte på regeringen - tar betalt av besökare

Skógafoss, Seljalandsfoss och Þórsmörk kan snart hamna på listan över besöksmål med inträdesavgift. Kommunpolitikerna i Rangárþing eystra tänker nämligen inte vänta på införandet av regeringens naturpass. I stället vill de redan till sommaren börja ta betalt av turister. Skälet är enligt kommunen att utgifterna för naturvård och service är stora samtidigt som besöksmålen inte ger några intäkter.

De privata markägarnas beslut att börja ta inträde till Geysirområdet kommer att avgöras i domstol. Regeringen motsätter sig entréavgiften eftersom det som lockar turister - Geysir, Strokkur och Blesi - ligger på statlig mark omgiven av mark i privat ägo.

Geysirområdet var dock inte först ut. Redan förra året infördes inträdesavgifter på två ställen - vulkankratersjön Kerið i privat regi och de heta källorna i centrala Hveragerði i kommunal regi. Rangárþing eystra blir nu enligt ett beslut nästa kommun som börjar ta betalt av turister. Målet är att komma i gång med systemet redan till sommaren.

Inom Rangárþing eystra finns bland annat vattenfallen Skógafoss och Seljalandsfoss, skogarna Þórsmörk och Drumbabót, glaciären Eyjafjallajökull och grottorna Paradísarhellir. I synnerhet vid vattenfallen har kommunen lagt pengar på utsiktsplattformar, gångstigar, trappor och toaletter.

Regeringen avser att vid årsskiftet införa ett naturpass. Tanken är att samla så många populära besöksmål som möjligt inom ramarna för passet. De markägare som anslutit sig ska sedan kunna få del av intäkterna och använda pengarna till förbättrad service och naturvård.

Kommunpolitikerna i Rangárþing eystra - där sex av sju ledamöter i fullmäktige tillhör regeringspartierna Framstegspartiet och Självständighetspartiet - anser dock att införandet av entréavgifter inte kan vänta till nästa år. De planerar nu ett naturpass liknande det regeringen vill införa i hela landet, men bara för den egna kommunen och möjligen för ett par grannkommuner.

Huvudspåret är att utforma ett naturpass för geoparken Katla jarðvangur, ett samarbetsprojekt där även grannkommunerna Mýrdalshreppur och Skaftárhreppur medverkar. Om kommunerna skulle få med sig de privata markägarna skulle passet gälla stora delar av södra Island och många av landets populäraste turistattraktioner. Platser som Reynisfjara, Dyrhólaey och Núpsstaður skulle då kunna komma att ingå i passet.

Precis som det naturpass som planeras av regeringen tycks även detta bli något av en hederssak. Det är enligt kommunen för dyrt att sätta upp betal- och kontrollstationer. I stället räknar politikerna med att besökarna gör rätt för sig och att stickprovskontroller räcker för att säkra betalningsmoralen.

Fullmäktige i Rangárþing eystra har inte tagit ställning till att ansluta sig till regeringens naturpass. Ett sådant beslut blir enligt politikerna aktuellt först när alla detaljer om regelverket är klara. Målet är dock att åtminstone under sommaren ta betalt av besökare på egen hand. De hade tidigare gett regeringen en frist till den 1 mars i år med att lansera passet.

Här kan du läsa mer om tvisten om inträdesavgifter till Geysirområdet och här mer om planerna på att ta betalt av besökare till turistattraktioner i Rangárþing eystra.