onsdag 12 mars 2014

Kópavogur uppmanar regeringen ändra kurs i EU-frågan

Oenighet och misstänksamhet har under en tid präglat politiken på Island. Samtidigt bör regeringen sträva efter samråd och samarbete och dessutom ge förutsättningar för bättre livsvillkor. Därför bör regeringen också återkalla förslaget om att dra tillbaka ansökan om EU-medlemskap och i stället låta folket avgöra förhandlingarnas framtid. Så lyder huvuddragen i ett uttalande som i går kväll klubbades i fullmäktige i Kópavogur.

Ómar Stefánsson, kommunfullmäktigeledamot i Kópavogur, är en av de framstegspartister som öppet har visat sitt missnöje med regeringens hantering av EU-frågan. I går fick han åtta av elva ledamöter att ställa sig bakom ett uttalande där regeringen uppmanas att inte backa från löftet om den utlovade folkomröstningen om EU-frågan.

Tre ledamöter avstod från att rösta. Samtliga tillhörde Självständighetspartiet. Kommunchefen Ármann Kr. Ólafsson motiverade sitt beslut med att det inte var kommunens sak att ta ställning i den här typen av frågor. I stället föreslog han att Ómar Stefánsson skulle samla Framstegspartiets lokalavdelning för ett möte om EU-frågan.

En självständighetspartist, Aðalsteinn Jónsson, röstade dock för Ómar Stefánssons linje. Framstegspartisten lovordades också av Näst bästa partiets Hjálmar Hjálmarsson som kallade förslaget modigt och framsynt.

Kópavogur har 32 308 invånare och är Islands näst största kommun.

Här kan du läsa mer om Ómar Stefánssons förslag.