tisdag 11 mars 2014

Kris hotar Hrísey - var tionde öbo kan mista jobbet

Hvammur varslar tretton anställda på Hrísey om uppsägning. Det betyder att var tionde öbo riskerar att bli av med jobbet. Anledningen till varslet är brist på fisk. Hrísey är sedan tidigare drabbat av utflyttning eftersom det inte finns tillräckligt med arbetstillfällen på ön. Kommunstyrelsen undersöker nu vad som kan göras för att rädda jobben och därmed invånarna kvar på Hrísey.

År 1998 hade Hrísey i Eyjafjörður 241 invånare. Förra året hade antalet minskat till 171 personer - och sedan dess har flera flyttlass gått från ön till fastlandet. En familj på sju personer lämnade Hrísey i höstas när odlingen av blåmusslor upphörde. Ytterligare omkring tjugofem bofasta har flyttat från ön eftersom det inte finns några jobb. Sviktande kundunderlag fick nyligen öns enda butik att tillfälligt stänga.

Nu varslar Hvammur samtliga tretton anställda i land. De arbetar med att ta hand om fångsterna från Hvammurs två båtar - men båtarna är små och har tvingats allt längre ut i Eyjafjörður för att kunna förse företaget med fisk. De enda två anställda som blir kvar om uppsägningarna blir verklighet arbetar just ombord båtarna. Fångsterna kan i så fall säljas vidare, men det lönar sig inte längre för Hvammur att ta hand om dem.

Hvammur är den största arbetsgivaren på Hrísey. Omkring var tionde öbo riskerar nu att förlora jobbet. Uppsägningstiden för de tretton varslade löper ut den 1 juni.

Þröstur Jóhannsson, en av ägarna till Hvammur, säger till Vísir att ledningen hoppas att kunna hitta en lösning på problemet under våren:
"Skälet till uppsägningarna är ojämnheter i driften. Det saknas fisk och det har varit en dålig tid och lite fiske. Detta är en svår verksamhet. ... Vi ska använda tiden till att försöka hitta ett sätt att ta oss an detta."
Hvammur har funnits på Hrísey i fjorton år. Enligt Þröstur Jóhannsson är det de två senaste åren som det blivit allt tuffare att få företaget att gå runt.

En av de anställda säger till Vísir att det inte är någon hemlighet att Hvammur haft svårigheter. Han befarar att ännu fler kommer att lämna Hrísey om företaget försvinner från ön. Han har tidigare själv arbetspendlat till Akureyri - men då tar resan tur och retur närmare fem timmar. Många väljer därför i stället att flytta.
"Detta företaget är ryggraden på Hrísey. ... Vi som arbetar där har sett att det behövts mer fisk, mer råvara. Marknadsföringen har varit mycket svår efter vad jag förstått av arbetsgivarna."
Kommunstyrelsen uttrycker i ett uttalande oro för situationen på Hrísey. Den efterlyser åtgärder som säkrar både arbetstillfällen och fortsatt bosättning på ön.

Hrísey är Islands näst största ö både sett till ytan och invånarantalet. Sedan år 2004 ingår Hrísey i kommunen Akureyri. Ön trafikeras med färja från Árskógssandur på fastlandet med avgångar varannan timme. Överfarten tar ungefär en kvart.

Här kan du läsa mer om lanthandelns problem på Hrísey.